Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
  • 27 Jan, 2023

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i 78. godišnjica otkako je oslobođen najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 01. novembra 2005. godine ustanovljeno je da se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja.

Ovim povodom, jučer je u sarajevskoj Vijećnici otvorena izložba "Sjećanje na holokaust u Sarajevu kroz dokumente Historijskog arhiva".

„Potvrđujemo historijsku opredijeljenost Sarajeva kao antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada. Dužni smo ovaj datum dostojanstveno obilježavati, posebno kao zemlja i grad koji su preživjeli ratna stradanja, opsadu i genocid devedesetih godina“, poručio je zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva Haris Bašić koji je ujedno i otvorio izložbu.

Pozvao je da „podižemo svijest, doprinosimo ostvarenju ciljeva UN-ove Rezolucije o danu sjećanja na holokaust i neumorno ukazujemo na poštivanje ljudskih prava u cijelom svijetu.“

Podijeli:

Najnoviji sadržaj