Grad Sarajevo predstavio program obilježavanja 5. i 6. aprila

Grad Sarajevo predstavio program obilježavanja 5. i 6. aprila
  • 30 Mar, 2023

„Grad Sarajevo će bogatim programom, 4. i 5. aprila obilježiti Dan početka opsade i 6. aprila - Dan grada Sarajeva“, poručili su na današnjoj press konferenciji u Vijećnici gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Gradonačelnica je u svom govoru istakla značajne procese koje su Gradska uprava i Gradsko vijeće zajednički realizirali, te time postali „značajan partner u međunarodnim okvirima, turizmu, korištenju evropskih fondova, stvaranju optimizma i pozitivne energije, te iniciranjem i realizacijom značajnijih infrastrukturalnih i razvojnih projekata.“

Obilježavanje Dana početka opsade grada Sarajeva započinjemo u utorak 4. aprila prikazivanjem dokumentarnog filma ,,Simbol otpora - zgrada Loris'' autora Armina Čolakovića u 18.15 sati u Vijećnici.

Nakon projekcije filma, predviđeno je otvorenje izložbe fotografija ,,Soba njenih uspomena'', fotografa Tošeta Mitaševskog.

5. aprila u 13:00 sati na lokacijama Ferhadija, Katedrala i Marijin Dvor, muzičari sarajevske Filharmonije izvodit će prigodne muzičke numere.

Pored svakog muzičara bit će postavljen baner sa informacijama i fotografijom Sarajevske ruže, memorijalnog obilježja u spomen ubijenim građanima Sarajeva.

Istog dana, u auli Vijećnice, s početkom u 15.00 sati, bit će upriličen panel: ,,Značaj žena u periodu opsade grada Sarajeva”, a u 17.30 otvaranje izložbe „Sarajevo, vječita Vijećnica“, fotografa Rikarda Larme.

Na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, delegacija će obići spomen-obilježja, položiti cvijeće i odati počast poginulim braniocima grada.

Najavljujemo Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva u 20.30 sati u Vijećnici gdje će uz direktan prijenos biti uručena priznanja i nagrade Grada Sarajeva.

Organiziran je i niz kulturnih i sportskih manifestacija, pozorišne predstave za djecu, obilazak Olimpijskog, Historijskog i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, te filmski maraton u kinu Meeting point.

Za sve ove sadržaje ulaz je besplatan.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj