Benjamina Karić uručila zahvalnicu Grada Sarajeva Adnanu Čustoviću

Benjamina Karić uručila zahvalnicu Grada Sarajeva Adnanu Čustoviću

Gradonačelnica Benjamina Karić ugostila je u svom kabinetu u Vijećnici naučnika svjetskog glasa, akademika prof. dr. Adnana Čustovića.

Ovom prilikom uručila mu je zahvalnicu Grada Sarajeva za nemjerljiv doprinos u oblasti medicine, prije svega prevenciji dječije astme i alergije.

Rezultati istraživanja profesora Čustovića svakodnevno se primjenjuju u praksi, a Akademija medicinskih nauka svrstala ga je među 50 vodećih naučnika iz biomedicine.

„Rodni grad prof. dr. Čustovića ne zaboravlja njegovu humanu misiju i nemjerljiv doprinos u medicinskim naukama. Njegovu karijeru krase brojna priznanja i odličja, ali nimalo ne sumnjam da će i ovo simbolično gradsko priznanje za našeg Sarajliju imati posebnu vrijednost“, poručila je Karić, te pohvalila hvale vrijednu saradnju sa Udruženjem pacijenata za alergijska oboljenja iz Sarajeva.

Čustović je doktor sa zlatnom medaljom, a od 2020., član Britanske akademije medicinskih nauka. Predvodi Grupu za pedijatrijsku alergiju u okviru Centra za pedijatriju i zdravlje djece na Imperial College London.

Počasni je konsultant za pedijatrijsku alergiju u bolnici St. Mary’ s i Royal Brompton bolnici.

Njegovo ime poznato je, ne samo u Engleskoj, nego i u svjetskim naučnim krugovima.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj