Dogradonačelnik Avdić otvorio Evropsku regionalnu konferenciju o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put”

Dogradonačelnik Avdić otvorio Evropsku regionalnu konferenciju o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put”
  • 19 Sep, 2023

Grad Sarajevo je domaćin dvodnevne Evropske regionalne konferencije o kineskim multinacionalnim kompanijama, investicijama i inicijativi “Pojas i put” u Pan-Evropi. 

Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Samir Avdić imao je čast da pozdravi i u ime Grada Sarajeva otvori ovaj značajan događaj za naš grad zemlju.

Istakao je zadovoljstvo što je bh. prijestolnica domaćin ove konferencije i što možemo da budemo dio ove važne inicijative.

“Inicijativa ‘Pojas i put’ predstavlja historijski koncept povezivanja različitih kultura, trgovinskih puteva i ljudi. Danas, ova inicijativa nosi sa sobom ogroman potencijal za ekonomski rast, infrastrukturni razvoj i jačanje međunarodne saradnje”, kazao je Avdić.

Dodao je da je Grad Sarajevo otvoren za saradnju i investicije iz različitih dijelova svijeta, uključujući Kinu. Smatra da je ova konferencija odlična prilika da se razgovara o potencijalnim projektima i partnerstvima koji bi mogli donijeti koristi i našoj zajednici i kineskim kompanijama.

„Grad Sarajevo u svojoj razvojnoj viziji ima za cilj ekonomsku valorizaciju svega onoga što dinamičan i efikasan razvoj podrazumijeva, a to je dobra komunikaciona povezanost sa svijetom i razvoj svih javnih i tržišnih institucija neophodnih za veći rast investicija, odnosno kapitalnih ulaganja“, naglasio je Avdić u svom obraćanju i potom obišao izložbu pod nazivom "Rad radnika u sektoru šumarstva, drvne i papirne industrije kroz vrijeme".

Konferenciju je organizirala međunarodna organizacija BWI iz Ženeve zajedno sa sindikatima šumarstva i drvne industrije iz BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj