Grad Sarajevo: Nastavljene aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa

Grad Sarajevo: Nastavljene aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa
  • 20 Nov, 2023

Zaštita i brendiranje sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda bilo je u fokusu sastanka kojeg je danas gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala sa direktorom Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemilom Hajrićem.

„Jako sam zadovoljna do sada poduzetim aktivnostima koje smo za našeg mandata pokrenuli. Grad je učinio i više što se od njega očekivalo. Ranije niko nije djelovao u tom pravcu“, istakla je Karić.

Podsjetila je da je na inicijativu i uz svesrdnu podršku Grada po prvi put i zvanično formirano Udruženje ćevabdžija koje jedino može pokrenuti postupak zaštite.

U ovom trenutku finalizirana je aplikacija prema Agenciji za sigurnost hrane BiH koja treba da izda certifikat o zaštićenom sarajevskom ćevapu u BiH. Sljedeći korak su aktivnosti koje vode zaštiti na nivou Evropske unije.

„Riječ je o veoma složenom procesu kojeg smo doveli do kraja. Ćevap je je jedan od najpoznatijih sarajevskih brendova. Na ovaj način štitimo njegovu posebnost, a i jačamo bogatu gastronomsku i turističku ponudu našeg Sarajeva“, kazala je gradonačelnica Karić.

Današnjem prijemu je prisustvovao i koordinator za zaštitu sarajevskih ćevapa, Emir Đedović.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj