Na današnji dan Most “Suade Dilberović” dobio novo ime

Na današnji dan Most “Suade Dilberović” dobio novo ime
  • 03 Dec, 2019

Most "Suada Dilberović"  03. decembra 1999. godine preimenovan je u "Most Suade i Olge". Podsjećanja radi, most se prvobitno zvao "Most Vrbanja", pa je preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine), a 03. decembra 1999. godine je dakle ponovo preimenovan u "Most Suade i Olge". Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve na kojoj piše: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."

Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Suada Dilberović je bila studentica medicine Sarajevskog Univerziteta porijeklom iz Dubrovnika, podsjeća historija.ba.

Suada je prva žrtva opsade Sarajeva i smatra se prvom žrtvom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992 - 1995. godine. U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske Demokratske Stranke (SDS) i policajaca pod kontrolom vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade.

Demonstracije za mir održale su se 5. aprila 1992. godine, građani Sarajeva tražili su od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Pripadnici SDS-a (četničke snage) su pucali sa krova hotela Holliday Inn na demonstrante i ubili Suadu Dilberović.

Na istom mjestu kao i Suada, ubijena je i Olga Sučić, pa se zbog toga na mostu, na kojem su ubijene ove dvije mlade djevojke, nalazi spomenik njima dvjema kao prvim žrtvama agresije u Sarajevu.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj