Općina Novo Sarajevo - Vlasnici objekata upoznati s procedurom utopljavanja

Općina Novo Sarajevo - Vlasnici objekata upoznati s procedurom utopljavanja
  • 03 Dec, 2019

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vlasnici objekata individualnog stanovanja u Općini Novo Sarajevo danas su na sastanku s auditorima, predstavnicima Općine i SERDA-e upoznati s procedurom provođenja projekta "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika (omasovljenje)''. 

Projektom su obuhvaćena 33 objekta kolektivnog stanovanja i 32 individualna stambena objekta s područja Općine Novo Sarajevo.

Predstavnik Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Faruk Cerić objašnjava da su danas obavljeni sastanci s vlasnicima objekata za koje će biti urađeni energetski auditi. 

- Željeli smo da se vlasnici upoznaju s auditorima, jer će auditori u narednom periodu izvršiti obilazak objekata. Auditori će utvrditi stanje objekata, odnosno u kakvom se stanju nalaze fasade, prozori i gdje su najveći gubici energije, a zatim će napraviti izvještaje objekata. Kasnije će biti proveden tender građevinskih firmi koje će raditi utopljavanje - rekao je Cerić. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo ističe da je ta općina pionir u segmentu povećanja energetske efikasnosti. 

- Prije nekoliko godina obezbijedili smo dokumentaciju i dobili sredstva UNDP-a za dva projekta energetske efikasnosti. Radimo na utopljavanju škola i blizu smo završetka tog projekta. Dio sredstava će biti utrošen i za utopljavanje srednjih škola - rekao je Koldžo. 

Projekt implementiraju SERDA i Ministarstvo prostornog uređenja. Vrijednost implementacije projekta iznosi oko 10.000.000 KM. Općina Centar učestvuje s oko 3.000.000 KM.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj