Gradonačelnik Skaka: Susreti sa utjecajnim senatorima u Washingtonu

Gradonačelnik Skaka: Susreti sa utjecajnim senatorima u Washingtonu
  • 14 Feb, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka susreo se u Sjedinjenim Američkim Državama sa utjecajnim senatorima Robertom Aderholtom i Jeffom Fortenberryijem te razgovarao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i projektima podrške SAD našoj zemlji i glavnom gradu BiH.

Također, gradonačelnik Skaka se tokom boravka u SAD susreo sa Maureen Cormack, prvom zamjenicom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, te bivšom ambasadoricom SAD u Bosni i Hercegovini.

Susreti u Kongresu i State deparmentu su, kako ističe gradonačelnik za sarajevo.ba, prilika da se rezimira dosadašnja saradnja i razmotre mogućnosti za jačanje odnosa. Prema njegovim riječima, razgovor sa republikanskim senatorima je bio posebno značajan.

-  Poznato je da u Kongresu SAD postoji snažan interes za našu zemlju. Senator Aderholt je posjećivao našu zemlju i vrlo je aktivan posebno u pogledu zagovaranja članstva BiH u NATO. Kao gradonačelnik Sarajeva rekao sam da je postignuti napredak na putu ka NATO od vitalnog značaja za našu zemlju te da to stvara ambijent sigurnosti koji je temelje ekonomskog napretka – pojasnio je gradonačelnik za www.sarajevo.ba.

Kako je istaknuo, tokom razgovora sa ambasadoricom Cormack u State Departmentu, focus je bio na implementaciji projeka deminiranja Grada Sarajeva koji se prvodi kraju do septembra ove godine. Uspješna realizacija ovog historijskog projekta otvara vrata za nove u interesu građana Sarajeva.

- Generalno, tokom svih susreta u SAD dobili smo snažnu podršku, što je vrlo važno, jer pred nama su važni projekti koje okončavamo ove godine i bit će od suštinske važnosti da zadržimo političku stabilnost u Gradu – naveo je gradonačelnik Skaka.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj