Obnovljeno spomen obilježje Vječna vatra spremno za 6. april

Obnovljeno spomen obilježje Vječna vatra spremno za 6. april
  • 04 Apr, 2020

U organizaciji Grada Sarajeva urađena je potpuna restauracija spomenika i dezinfekcija prostora oko Vječne vatre uoči sutrašnjeg Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992-1995, a u susret 6. aprilu, Danu grada Sarajeva.

Urađena je i dezinfekcija spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva. Sutra će gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić u 10 sati položiti cvijeće na most Suade i Olge, zatim i na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i na mezarju ubijenim policajcima u Velikom parku.

Prekosutra, 6. aprila, na Dan Grada, bit će upriličeno polaganje cvijeća kod Vječne vatre, na mezarju Kovači, spomen-parku Vraca, kod spomen-biste Vladimiru Periću Valteru, na gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko, starom jevrejskom groblju i na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad Sarajevo.

Prošle godine donesena je odluka, na prijedlog gradonačelnika Skake, da se 5. april obilježava kao Dan početka opsade Sarajeva.

Sarajevo je 1.425 dana bilo pod opsadom, za to vrijeme ubijeno je više od 11.000 civila od kojih je 1.600 djece, a preko 50.000 civila bilo je lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad, dok je zabilježeno da je 22. jula na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila. Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj