Preminuo ugledni intelektualac i počasni građanin Sarajeva Ivo Banac

Preminuo ugledni intelektualac i počasni građanin Sarajeva Ivo Banac
  • 30 Jun, 2020

(FENA) - Historičar, političar i pisac Ivo Banac preminuo je u utorak, nakon teške bolesti, u 74. godini života.

Banac je bio profesor emeritus historije Univerziteta Yale, a na tom je univerzitetu bio u dva mandata šef (Master) Pierson Collegea.

Bio je ministar za zaštitu okoliša i prostornoga uređenja u Vladi Republike Hrvatske (2003.), predsjednik Liberalne stranke (2003.–2004.) te zastupnik u Hrvatskom saboru (2004. –2007.).

Rođen je 1. marta 1947. u Dubrovniku. Studirao je na Univerzitetu Fordham u New Yorku, a magistrirao i doktorirao na Univerzitetu Standford.

Od 1975. do 1977. bio je asistent na Univerzitetu Stanford i na Državnom univerzitetu San Francisca, potom je bio docent do 1982., vanredni profesor do 1988., a zatim redovni profesor historije na Univerzitetu Yale.

Od 1995. do 1999. bio je profesor historije na Srednjoeuropskom univerzitetu (CEU), obnašajući i rukovodeće dužnosti poput one upravitelja Instituta za jugoistočnu Europu.

Od 2008.bio je redovni  profesor historije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, od 2018. godine bio je profesor mentor doktorandima historije Hrvatskoga katoličkog Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i šef Odsjeka za političke nauke i međunarodne odnose na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST).

Autor je i urednik niza knjiga, članaka, recenzija, priloga, mišljenja i intervjua. Među najznačajnijima je monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984., nagrađena nagradom „Wayne S. Vucinich“ za najbolju sjevernoameričku knjigu iz područja ruskih i istočnoeuropskih studija objavljenu 1984. godine) i studija Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988., nagrađena nagradom „Josip Juraj Strossmayer“ za najbolju knjigu iz društvenih nauka objavljenu u Hrvatskoj 1990. godine).

Banc je bio supredsjednik Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska, član predsjedništva i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava, generalni direktor Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac. Bio je i urednik prestižnih znanstvenih časopisa, poput East European Politics and Societies, a dopisni je član HAZU-a od 1990.

Počasni je građanin Sarajeva od 2004. godine.

Posljednjih deset godina održavao je Ljetnu školu Sveučilišta Yale u Dubrovniku.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj