Pilav: Situacija u KS se poboljšava, sutra odluka o načinu odvijanja nastave

Pilav: Situacija u KS se poboljšava, sutra odluka o načinu odvijanja nastave
  • 17 Aug, 2020

(FENA) - Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da se situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa na području KS znatno poboljšava te da broj zaraženih u posljednja 24 sata iznosi 12 od 198 testiranih.

Istakla je da 67 posto zaraženih pripadaju porodičnim klasterima, da nije bilo smrtnih slučajeva te da su hospitalizirane 52 osobe. Jedna osoba je na respiratoru, a osam pacijenata je otpušeno iz bolnice.

Pilav naglašava da broj aktivnih slučajeva iznosi 921, a dosad je ukupno izliječeno 2.432 osobe.

Govoreći o nastavnom procesu u školama, Pilav je kazala da će sutra obznaniti na koji način će nastava biti organizirana, da li će to biti online, redovan odlazak u školu ili kombinirani model.  

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić istakla je da se ne smije zanemariti opasnost za djecu u vrijeme pandemije te da djeca moraju imati adekvatnu zaštitu.

Posebno se, kako je rekla, vodi računa o hronično oboljeloj djeci kako bi se smanjio rizik od inficiranja.

Istakla je da je od početka pandemije do danas u KS registrirano 234 slučaja zaraze djece ispod 18 godina, što je oko sedam posto od ukupnog broja zaraženih.

Navodi da 92 posto zaražene djece nisu imali nikakve simptome ili blage, kao što je povišena temperatura, loš opći osjećaj, kašalj, dok su djeca sa težom kliničkom slikom imala upalu pluća bez komplikacija.

- Djecu najčešće zaraze članovi porodice i nije zabilježen nijedan smrtni slučaj - rekla je Junuzović-Kaljić te dodala da je i zdravstvena zaštita djece prilagođena pandemijskih uslovima i da su pedijatrijski timovi svakodnevno na usluzi.

Ministar privrede KS Draško Jeličić, koji je na press konferenciji govorio o javnim pozivima za isplatu plata, istakao je da je za plate za mart, april i maj plasirano 9.603.527 KM te da su općine pristupile programu pomoći maloj privredi kako bi se sačuvala radna mjesta.

Dodao je da je sporazum potpisalo osam općina koje su do sada isplatile fizičkim licima plate u iznosu od oko dva miliona KM.

Naglasio je da Općina Stari Grad nije potpisala sporazum sa KS, te da su općine Centar i Ilidža potpisale sporazum za april.

- Ni te osobe neće ostati uskraćene, već sutra na web stranici Ministarstva privrede KS bit će objavljen javni poziv za isplatu plata za mjesec april, odnosno za dodjelu sredstava poslovnim subjektima i fizičkim licima koji samostalno obavljaju registriranu djelatnost – zaključio je ministar.  

Podijeli:

Najnoviji sadržaj