Zavod zdravstvenog osiguranja KS: Saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije

Zavod zdravstvenog osiguranja KS: Saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije
  • 18 Aug, 2020

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo osigurao je putem svog informacionog sistema saopćavanje rezultata na koronavirus putem Viber aplikacije. Ta opcija se primjenjuje već nekoliko dana.

"Informiramo naše osiguranike, kao i cjelokupnu javnost, da smo u saradnji sa implementatorom našeg informacionog sistema u vremenu pandemije nastavili pronalaziti nova rješenja sa ciljem olakšanja rada zdravstvenim ustanovama i poboljšanja usluga našim osiguranicima", poručuju iz zavoda.

Posljednje u nizu rješenja koje su postigli, realizirano je bez ikakvih dodatnih troškova za Zavod.

"Na tome se ovom prilikom zahvaljujemo implementatoru sistema. Dostavljanje rezultata testiranja na Covid-19 pacijentima putem Viber aplikacije je usluga koja je jedinstvena u našem regionu - na šta smo izuzetno ponosni. Ideju za navedeno unaprjeđenje pronašli smo u činjenici da su naši osiguranici, u nekim slučajevima i danima nakon testiranja, čekali informaciju o rezultatima testiranja, a u periodu čekanja opravdano su opterećivali i timove porodične medicine stalnim pozivima", ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Koja je procedura?

Navedeno rješenje je veoma jednostavno i praktično. Naime, prilikom uzimanja uzorka za testiranje na Covid-19 u ambulanti JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo pacijent navede broj mobitel na koji će se rezultat dostaviti. Nakon toga počinje proces aktivacije navedene usluge za pacijente, a korisniku se dostavljaju podaci potrebni za registraciju i aktivaciju Viber računa.

Po završetku aktivacije, korisnik biva obaviješten o uspješnoj aktivaciji usluge i preostaje mu samo da čeka rezultate svog testiranja. Čim rezultati testa budu uneseni u jedinstveni informacioni sistem, korisniku se automatski dostavljaju rezultati analize, te u slučaju pozitivnog rezultata testa i instrukcije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Procedura za aktiviranje usluge je krajnje jednostavna, a cjelokupan proces je potpuno automatiziran i predstavlja nadogradnju već ranije uspostavljene mobilne aplikacije za uzimanje uzoraka u Covid ambulantama.

"Ova usluga u funkciji je od kraja prošle sedmice, a već smo realizirali više stotina aktivacija i dostavljenih rezultata, a veoma pozitivne reakcije naših osiguranika su za nas ohrabrujuće. Zdravstveni radnici, također, podržavaju sve aktivnosti u izgradnji informacionog sistema, jer su svjesni olakšica koje im isti donosi, a navedena usluga za dostavljanje rezultata ističu kao posebnu važnu obzirom da će ista omogućiti smanjenje velike opterećenosti timova porodične medicine koji su do sada pacijente lično obavještavali o rezultatima njihovih testiranja. Pacijentima se omogućuje da u stvarnom vremenu saznaju rezultate svog testiranja, te tako značajno skrate stresni period iščekivanja rezultata, te u slučaju pozitivnog testa dobiju i važne informacije o daljnjem postupanju", zaključuje se u saopćenju.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj