Izložba “Architouch“ od 25. augusta u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum

Izložba “Architouch“ od 25. augusta u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum
  • 24 Aug, 2020

FENA - Izložba "Architouch" istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić bit će otvorena u utorak, 25. augusta, u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum.

Otvorenje će biti upriličeno uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite i uz prisustvo ograničenog broja posjetilaca, a publika će izložbu moći pogledati do 15. septembra.

Tokom protekle tri godine traju dogovori s modnom dizajnericom, istaknutom samostalnom umjetnicom Ljiljanom Majkić i planovi da se na jednom mjestu, u prostoru galerije Collegium artisticum, objedine i predstave radovi njenih ciklusa i kolekcija koji su nastali tokom posljednjih deset godina.

Kako i sama autorica ističe, Collegium artisticum je za nju od posebne važnosti, jer su upravo u prostoru ove galerije realizirana njena prva samostalna predstavljanja, među kojima je i multimedijalna izložba “Dress Your Dreams“/“Obuci svoje snove“. Ova izložba je realizirana 2013. godine, a pružila je uvid u koncept i pristup koji autorica dosljedno primjenjuje u svom radu. Neopterećena modnim svjetskim trendovima, autorica nastoji u svakom radu otjelotvoriti svoju viziju i ideju kroz zaigranost, eksperimentalni pristup kreiranju, tretiranju tekstila i savremenog odijevanja te kroz specifično prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti. 

Radovi Ljiljane Majkić prezentirani su na nizu modnih manifestacija i izložbi na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni. Kao članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) aktivno i redovno učestvuje u programima i projektima Udruženja, a njeni radovi su više puta nagrađivani na selektivnim kolektivnim izložbama, među kojima je prestižna nagrada Grand Prix na izložbi Collegium artisticum 2012. godine.

Organizator izložbe je galerija Collegium artisticum, a realizaciju izložbe su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, najavili su organizatori.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj