Gradonačelnik Skaka u posjeti Fondaciji „Alija Izetbegović“: U Gradu Sarajevu imat ćete iskrenog partnera

Gradonačelnik Skaka u posjeti Fondaciji „Alija Izetbegović“: U Gradu Sarajevu imat ćete iskrenog partnera
  • 15 Sep, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem posjetio je danas Fondaciju „Alija Izetbegović“, koju su u aprilu ove godine osnovali bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

U razgovoru sa domaćinima, članom Upravnog odbora Fondacije Sabinom Berberović i generalnim sekretarom Muhamedom Mulahmetovićem, Skaka je istakao da je ova posjeta najava snažnijeg povezivanja i saradnje Grada Sarajeva sa ovom organizacijom.

„Snažno podržavam i pozdravljam osnivanje Fondacije. Važno je da sačuvamo trajnu uspomenu na čovjeka koji je uz naše branioce, najzaslužniji za stvaranje nezavisne Bosne i Hercegovine. Djelo Alije Izetbegovića, principi i načela koje je tokom cijelog svog života zagovarao i za njih se borio, i danas su inspiracija”, istakao je Skaka.

Gradonačelnik je ovom prilikom ukazao na projekte koje je Grad Sarajevo podržao, istakavši manifestaciju „Bedem svjetlosti“ povodom godišnjice rođenja Alije Izetbegovića, humanitarnu izložbu likovnih radova „Moj bijeg u slobodu“ po njegovom istoimenom književnom djelu.

„Grad je realizirao i projekat iluminacije gradskih bedema i kula u kojima je smješten muzej, čiji rad, također, tradicionalno podržavamo. U Gradu Sarajevu imat ćete iskrenog partnera kako bi zajedno realizirali projekte posvećene jednom od najznačajnijih političara u modernoj historiji BiH,“ poručio je Skaka, te obišao spomen sobu u kojoj su izložene lične stvari Izetbegovića i čuvaju se na isti način kako ih je ostavio.

Predstavnici Fondacije gradonačelnika su upoznali sa ciljevima i misijom ove organizacije. Istakli su da je osnovana kako bi zajedno sa srodnim institucijama kroz istraživački rad realizirala društvene inicijative i kulturne programe u skladu sa pogledima i intelektualnom ostavštinom Alije Izetbegovića.

„Jako nam je važna podrška Grada Sarajeva i gradonačelnika Skake. Ovaj susret za nas predstavlja najavu intenzivnije saradnje na zajedničkim projektima u budućnosti, a u cilju afirmacije rada Fondacije, jače promocije i ispravnog tumačenja lika i djela rahmetli predsjednika Izetbegovića“, kazao je generalni sekretar Fondacije Muhamed Mulahmetović.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj