Grad Sarajevo zajedno sa EU obezbijedio opremu za muzejski prostor u Vijećnici

Grad Sarajevo zajedno sa EU obezbijedio opremu za muzejski prostor u Vijećnici
  • 16 Sep, 2020

Grad Sarajevo je, u okviru projekta Muzejske priče, obezbijedio za Vijećnicu opremu za video nadzor i rasvjetu, čime je stavljen u funkciju dodatni muzejski prostor u kojem je izložena kolekcija „Ars Aevi“.

„Opremom koju smo nabavili u okviru projekta, osposobili smo ovaj prostor u Vijećnici u koji je smještena vrijedna kolekcija Ars Aevi, dok ne dobije svoj vlastiti dom, Muzej savremene umjetnosti, prema projektu slavnog italijanskog arhitekte Renza Piana“, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Grad Sarajevo i EU udružili su snage da zajednički pomognu muzeje kao čuvare našeg kulturno-historijskog naslijeđa.

“Projektom Muzejske priče koji uspješno provodimo u saradnji sa našim partnerima iz BiH i Srbije, a uz finansijsku podršku EU, jačamo kapacitete naših kulturnih institucija, te poboljšavamo uslove njihovog rada. I ovo danas je jedan dio tog procesa“, poručio je Skaka.

Izložba kolekcije "Ars Aevi", koja se smatra jednom od najznačajnijih zbirki u jugoistočnoj Evropi, od 12. augusta 2020. godine otvorena je za sve poklonike savremene umjetnosti.

Projekat “Muzejske priče” realizira se u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) - Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014.-2020.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj