Gradonačelnik Skaka: Gradu Sarajevu je zadovoljstvo biti partner u misiji bosanskih franjevaca

Gradonačelnik Skaka: Gradu Sarajevu je zadovoljstvo biti partner u misiji bosanskih franjevaca
  • 21 Sep, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa zamjenikom Ivicom Šarićem posjetio je danas Franjevački samostan Sveti Anto na Bistriku, koji je proglašen nacionalnim spomenikom 2006. godine.

Čelnike Grada primili su gvardijan fra Stipan Radić, vikar fra Miro Jelečević i ekonom fra Marinko Pejić, koji su ih upoznali sa trenutnim aktivnostima i projektima franjevaca.

Gradonačelnik Skaka istakao je značajnu ulogu bosanskih franjevaca na očuvanju i zaštiti državnosti, identiteta, te bosanskog duha i kulturne baštine Sarajeva i BiH.

"Gradu Sarajevu je zadovoljstvo biti partner u vašoj misiji kojom promovirate čovjekoljublje, solidarnost, međusobno razumijevanje. Izgradnja dobrih komšijskih odnosa, dijaloga, ljubavi i mira su glavni postulati vašeg djelovanja tokom sedam stoljeća koliko boravite na ovim prostorima. Zato je svaki vid saradnje dobrodošao kako bismo sačuvali naše neprocjenjive vrijednosti koje baštinimo", istakao je gradonačelnik Skaka.

Tom prilikom gradonačelnik je iskazao spremnost Grada Sarajeva da pomogne u sanaciji dijela tornja crkve Svetog Ante, te u skladu sa mogućnostima, i u eventualno drugim radovima na ovom objektu.

Gvardijan fra Radić istakao je tradicionalno dobru saradnju, te zahvalio na podršci Grada Sarajeva iskazanu kroz obnovu i oživljavanje vjerskih i drugih objekata franjevaca Bosne Srebrene u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"Grad Sarajevo je uvijek iskazivao dobru volju i vodio računa o značaju i ulozi vjerskih zajednica", naglasio je gvardijan fra Radić.

Posjetu Franjevačkom samostanu delegacija Grada završila je obilaskom galerije u kojoj su smještena djela bh. akademika, Sarajlije sa Bistrika i dobročinitelja fra Petra Perice Vidića.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj