Grad Sarajevo obilježio Međunarodni dan mira

Grad Sarajevo obilježio Međunarodni dan mira
  • 21 Sep, 2020

Sa Vijećnice danas su simbolično pušteni golubovi čime je iz našeg glavnog grada poslana jedinstvena poruka mira, zajedništva i slobode cijeloj Bosni i Hercegovini i svijetu.

„Nema važnijeg mjesta u svijetu za promociju mira i višestoljetne tradicije istinske multikulturalnosti od Sarajeva, kao i Vijećnice, simbola ratnog stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti glavnog grada Bosne i Hercegovine”, istakao je gradonačelnik Abdulah Skake.

Smatra da Sarajevo, Srebrenica, Prijedor i svi bh. gradovi, posebno u ovim vremenima, moraju biti pouka cijelom svijetu o tome kako je važno svakodnevno živjeti i zagovarati mir i nenasilje.

„Grad Sarajevo na čelu velike porodice evropskih i svjetskih gradova glasnika mira (IAPMC), i na ovaj 21. septembar, šalje tako potreban glas mira i stabilnosti, povezivanja i zbližavanja ljudi”, poručio je Skaka.

Ovo je i Dan kad se Grad Sarajevo prisjeća svih nevino ubijenih građana u proteklom ratu, posebno svojih najmlađih sugrađana.

Gradonačelnik je tim povodom odao počast i položio cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

“Obilježavajući Međunarodni dan mira na ovom mjestu sjećamo se 1.601 djeteta čije je djetinjstvo nasilno prekinuto tokom opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Svaki dan imamo priliku da svijet učinimo boljim, kako u životu naših porodica, tako i naše zajednice”, kazao je Skaka.

Bh. prijestolnica se tako i ove godine uključila u akciju gradova širom svijeta povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira, 21. septembra, kojeg su utvrdile Ujedinjene nacije. Zvuk zvona mira i minut šutnje tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u New Yorku.

 

 

 

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj