Krizni štab MZ KS: Znatno povoljnija epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo

Krizni štab MZ KS: Znatno povoljnija epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo
  • 24 Sep, 2020

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom ističu kako je epidemiološka situacija u našem kantonu znatno povoljnija, te naglašavaju da je to nesumnjivo posljedica dobro provedenih javno-zdravstvenih mjera od strane građana i pravnih subjekata.

Ipak, bez obzira na sve to naglašavaju kako i dalje ima još dosta potrebe za daljnjim poboljšanjem.

Dodaju kako se kroz provedene epidemiološke nadzore nad novozaraženim može zaključiti da i dalje prednjače porodični klasteri u kojima se nerijetko veći broj oboljelih pojavi istovremeno.

"U većini slučajeva prvi oboljeli u porodici virusom se zarazi na poslu, pa su u ovoj fazi epidemije evidentno najugroženija skupina našeg stanovništva zaposleni u kancelarijama, koje nerijetko zbog svoje površine ne dozvoljavaju ispunjavanje propisanih epidemioloških preporuka", poručuju iz Kriznog štaba.

Pojašnjavaju kako tokom obavljanja epidemioloških intervjua zaraženi u velikom broju izjave da na poslu tokom pauza nisu držali distancu, niti nosili maske.

Iz Kriznog štaba navode i kako je izvjesni broj novozaraženih epidemiološki potvrdilo svoje  boravke u stranim zemljama, te kao destinaciju putovanja u posljednjih 14 dana navodili Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku i Švedsku. Iz Bosne i Hercegovine uglavnom su spominjali Neum, te područje Hercegovine.

Sa tim u vezi, iz Kriznog štaba ponovo pozivaju sve sugrađane na odgovorno provođenje svih propisanih javno-zdravstvenih mjera, odnosno na obavezno nošenje zaštitne maske, održavanje higijene ruku toplom vodom i sapunom, držanje propisane distance od najmanje 1,5 metra, te stalno zračenje prostora u kojem borave.

Također, upućuju i poziv pravnim licima, odnosno institucijama i ustanovama, da u potpunosti osiguraju primjenu propisanih javno-zdravstvenih mjera u svojim prostorima, shodno svim preporukama nadležnih organa – kriznih štabova ministarstava zdravstva Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj