Krizni štab KS: Izbjegavati odlaske u zemlje u kojima je povećan broj zaraženih

Krizni štab KS: Izbjegavati odlaske u zemlje u kojima je povećan broj zaraženih
  • 28 Sep, 2020

(FENA) - Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom upozoravaju građane Kantona Sarajevo da izbjegavaju odlaske u susjedne zemlje, ali i u sve one u kojima je u posljednje vrijeme došlo do značajnijeg povećanja broja zaraženih koronavirusom.

Članovi Kriznog štaba pozivali su sve osobe iz Kantona Sarajevo koje su u posljednjih 14 dana boravile u ugroženim zemljama da budu posebno oprezni i odgovorni, da prate pojavu mogućih simptoma, te sve svoje kontakte svedu na najmanju moguću mjeru.

U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne bolesti sa povišenom temperaturom, općom malaksalosti, suhim kašljem, gubitkom čula okusa i mirisa, neophodno je da se odmah jave nadležnoj zdravstvenoj službi.

Sa tim u vezi, iz Kriznog štaba još jednom pozivaju sve sugrađane na odgovorno provođenje svih propisanih javno-zdravstvenih mjera, prije svega na obavezno nošenje zaštitne maske, održavanje higijene ruku toplom vodom i sapunom, držanje propisane distance od najmanje 1,5 metara, te stalno prozračivanje prostora u kojem borave.

Iz Kriznog štaba poručuju da je sve ovo neophodno kako bi epidemiološka situacija u našem kantonu ostala povoljna, jer je trenutno takva zahvaljujući upravo dobro provedenim javno-zdravstvenim mjerama od strane  građana.

Naglašavaju i kako se na provođenju ovih mjera treba i dalje istrajavati, ali i insistirati, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj