U organizaciji Historijskog muzeja BiH: Sarajevo domaćin izložbe "World Press Photo"

U organizaciji Historijskog muzeja BiH: Sarajevo domaćin izložbe "World Press Photo"
  • 29 Sep, 2020

Historijski muzej Bosne i Hercegovine je domaćin i organizator svjetski prestižne izložbe "World Press Photo", koja će se na platou muzeja moći pogledati od 1. do 22. oktobra 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba prikazuje najuspješnije fotografije pobjednika takmičenja "World Press Photo" iz domena foto-žurnalizma za ovu godinu.

Takmičenje koje se organizira od 1955. godine odaje priznanje profesionalnim fotografima za najbolju fotografiju u određenoj kategoriji. Fotografije su prezentirane kao samostalne ili u obliku priča u osam kategorija.

Ove godine na takmičenju je učestvovalo 4.282 fotografa iz 125 zemalja – sa ukupno 73.996 fotografije. Kroz prikazane fotografije posjetioci će imati priliku da vide prizore koji rekontekstualiziraju aktuelne probleme savremenog društva.

Od 2019. godine, pored ostalih, postoji i nagrada za foto-priču godine, koja odaje priznanje fotografu čija kreativnost i vještine vizuelno predstavljaju priču od velikog dokumentarnog značaja.

Nagrađene fotografije prezentirane su na putujućoj izložbi u 120 gradova i 50 zemalja tokom godine, a pogledalo ju je više od četiri miliona ljudi u svijetu.

Sarajevska izložba realizira se uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj