Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" bit će dodijeljeno princu Albertu II od Monaka

Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" bit će dodijeljeno princu Albertu II od Monaka
  • 30 Sep, 2020

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku da priznanje "Ključ Grada Sarajeva" dodijeli princu Albertu II od Monaka.

Naime, pod pokroviteljstvom princa Alberta II, EYOF 2019 u Monacu proglašen je akcijom godine, koja je učinila značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport, što je imalo značajne efekte na promociju bh. sporta u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka obrazložio je da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, kako je i sam više puta naglašavao da je sport idealna prilika za promociju mira i približavanje zajednica.

Učestvovao je na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. godine kao član nacionalne bob momčadi. Član je Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora. Ključ Grada Sarajevo dodjeljuje se za promociju, podršku i unaprjeđenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu.

Skaka je naglasio da je dodjela priznanja ''Ključ Grada Sarajeva'' kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i promociju mira.

''Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje 'Ključ Grada Sarajeva' koji simbolizira trajnu vezu Grada i građana Sarajeva sa dobitnikom ovog priznanja'' - rekao je Skaka.

Dobitniku priznanja "Ključ Grada Sarajeva" uručuje se priznanje izrađeno u obliku ključa, uz koje se dodjeljuje Povelja. Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" uručit će dobitniku gradonačelnik Grada Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj