Uspješno završen projekat "100 najvećih u BiH", na rang-listama 764 kompanije

Uspješno završen projekat "100 najvećih u BiH", na rang-listama 764 kompanije
  • 30 Sep, 2020

(FENA) - Bosna i Hercegovina ima kompanije, resurse i kadrove koji se mogu nositi sa izazovima i uspjeti, bez obzira na poteškoće sa kojima se susreću - istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH povodom završetka 33. po redu projekta ''100 najvećih u BiH''.

Iako se poslovna 2019. godina čini prilično daleka, imajući u vidu dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa, organizatori projekta su i ove godine odlučili da istaknu rezultate najuspješnijih kompanija i dodjele priznanja na svečanosti koja je održana jučer uz poštivanje epidemioloških mjera. Projekat pod sloganom „Moramo naprijed’’ trajao je oko pet mjeseci, a realizirale su ga Poslovne novine u suorganizaciji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, uz pokrovitelja EuroExpress brze pošte i uz podršku analitičkog partnera bonitetne kuće LRC.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da su se 764 kompanije našle na rang-listama, a među njima su 453 iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta BiH.

''Sve one zajedno ostvarile su 30,764 milijarde KM prihoda. Izvoz rangiranih je iznosio 5,659 milijardi KM, ukupna dobit 1,98 milijardi KM, a sve zajedno zapošljavale su 137.501 radnika'' - kazao je Egrlić.

Projekat „100 najvećih u BiH “, po riječima direktora Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo i člana Uprave LRC Group Emila Kučkovića, izrastao je u projekat od nacionalnog, ali i regionalnog značaja. Održana je 33. dodjela priznanja u BiH, za dva dana će biti četvrta dodjela u Crnoj Gori, a krajem godine očekuju „100 najvećih“ i u Srbiji.  

''Svi mi koji radimo na ovom projektu i analiziramo podatke, generalno gledamo regionalno tržište kao jedinstveno i smatramo da se samo sa transparentnim pokazateljima i predstavljanjem kompanija iz cijelog regiona može postići progres koji je svima neophodan. Za potrebe projekta analizirali smo 33.000 kompanija u BiH i 320.000 kompanija u regionu. Predstavili smo 30 ključnih industrijskih grana, kao i 140 lokalnih zajednica sa najuspješnijim kompanijama – dodao je Kučković.

Direktorica komercijalnog sektora EuroExpress brza pošta d.o.o. Banja Luka Gordana Tujković je kazala da je manifestacija i ovaj put bila prilika da se istaknu najuspješniji u prošloj godini, kao i da upute poruku svim privrednicima da moraju nastaviti dalje i naći načine da svoje biznise prilagode novonastalim okolnostima.

Zahvaljujući izlasku LRC-a van granica BiH, kako je kazala direktorica LRC BIS d.o.o. Sarajevo Jadranka Kuljanin,  u novoj publikaciji „100 najvećih" obezbjedili su i rang-liste kompanija iz regiona.

''Sa novom platformom za pristup podacima zajedno sa Poslovnim novinama i kompanijom LRC Inkasso nastupamo kao LRC Grupacija na području BiH, Hrvatske Crne Gore, Srbije i Albanije čime smo obezbjedili kompanijama iz BiH da imaju uvid u regionalno tržište, te kompanijama iz regiona da imaju uvid u bh. tržište'' – kazala je Kuljanin.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj