Nakon 28 godina Olimpijski muzej primio prve posjetioce

Nakon 28 godina Olimpijski muzej primio prve posjetioce
  • 10 Oct, 2020

Nakon 28 godina Olimpijski muzej je primio prve posjetioce, koji su imali priliku da pogledaju enterijer ove prelijepe građevine i izložene eksponate koji su se konačno vratili svojoj kući.

Iman Veljan, učenica 4. razreda Bošnjačke gimnazije: „Objekat koji gledam svaki dan sa prozora svoje škole odlučila sam da obiđem i pogledam ga iznutra. Vidim jednu divnu poveznicu ZOI-a i EYOF-a, i EYOF doživljavam kao drugi dio, nastavak Olimpijade“.

Po penzionerki Zehri Junuzović otvaranje muzeja znači puno: „To je jedna velika vrijednost i za Grad Sarajevo, i za njegove građane, kao i goste i turiste“.

Studentice Ilma Kulić i Lea Dursum kažu da je građevina predivna, da izloženi eksponati predstavljaju fantastičnu i važnu priču historije, ali i budućnosti grada Sarajeva.

Braća Ejub i Nurko Hadžić, preplavljeni emocijama, pregledavali su eksponate, te prokomentirali da olimpijske manifestacije, kojima je grad Sarajevo bio domaćin, trebaju biti u školskim udžbenicima, pogotovo zbog budućih generacija.

Porodica Šahinpašić kaže da su odlučili da ovo bude dan za druženje i obilazak Olimpijskog muzeja, pogotovo što je tek otvoren.

„Obradovan sam otvaranjem Muzeja čime je grad Sarajevo potvrdio svoju posebnost, širinu, i da ima jak i tolerantan narod“, kazao nam je penzioner Nedžad Bubica.

„Ovo je historijski trenutak za grad Sarajevo i BiH, ali i za Evropu i cijeli svijet. I veoma emotivan. Jedini Olimpijski muzej na prostoru Balkana je ponovo otvorio svoja vrata. Grad Sarajevo kao lider obnove zgrade Muzeja zahvaljuje Vijeću ministara BiH, Olimpijskom komitetu BiH, Kantonu Sarajevo i UNESCO-u, na finansijskoj i svakom drugom vidu podrške“, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik je podsjetio na projektanta, istaknutog bh. arhitektu Ivana Štrausa, koji nas je nažalost napustio prije dvije godine. Zahvalio se neumornom Edinu Numankadiću, izvođačima radova, mladim aktivistima i svima koji su doprinijeli ovom velikom projektu.

„Svi su oni dio ove jedinstvene priče, koja će ostati kao svjedok svega dobrog i bogate olimpijske historije grada Sarajeva“, poručio je Skaka.

A priča je okrunjena svečanošću na kojoj su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Njegovo presvijetlo visočanstvo, Princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo otvorili obnovljeni simbol našeg grada.

Olimpijski muzej kao još jedan zaštitni znak Sarajeva, trajno će čuvati uspomenu na „zlatni period“ ovog grada, na 14. Zimske olimpijske igre, ali i na EYOF 2019 koji nas je sve podsjetio na vrijednost olimpijskog duha i budućnost kakvu treba da gradimo.

 

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj