Zemaljski muzej BiH: Pogledajte stalnu postavku "Život i kultura gradskog stanovništva BiH u 19. stoljeću"

Zemaljski muzej BiH: Pogledajte stalnu postavku "Život i kultura gradskog stanovništva BiH u 19. stoljeću"
  • 13 Oct, 2020

Stalna postavka na Odjeljenju za etnologiju u Zemaljskom muzeju BiH donosi uvid u stambenu kulturu i uopće kulturu življenja bogatog gradskog stanovništva.

Posjetioci mogu vidjeti scene iz života, postavljene u šest autentičnih soba koje potječu sa kraja 18. i početka 19. stoljeća.

Prva soba prenesena je iz konaka Derviš-bega Kršlaka iz Jajca. U njoj je postavljena scena udvaranja (ašikovanja) – razgovora djevojke i mladića.

Druga soba prenesena je iz kuće sarajevske porodice Sabura, ugledne i bogate kazandžijske i trgovačke familije: porodica sjedi za sinijom (niski okrugli stol) sa tepsijom demirlijom na kojoj je posluženo jelo.

Na izložbi je rekonstruirana i kamarija – posebno uređen prostor na spratu, na kraju hodnika, sa proširenjem na vanjskom zidu kuće. Na tom su mjestu najčešće sjedile djevojke i vezle djevojačku spremu (ruho) za udaju. 

Četvrta je soba prenesena iz konaka porodice Hadžirustembegović iz Srebrenice. U njoj je postavljena scena suđenja pred Trgovačkim sudom (Tidžaret medžlis): tu je sudija (kadija), pored koga sjede ugledni građani, članovi Sudskog vijeća, u odjeći koja odražava vjerske i staleške razlike među njima.  

U maloj sobi, također, iz kuće porodice Sabura, predstavljen je najbogatiji društveni sloj osmanskog perioda na prostoru Bosne i Hercegovine. Bogati veleposjednici, svojom odjećom, oružjem i drugim skupocjenim predmetima pokazivali su svoj društveni status.

Posljednja, raskošno opremljena soba, prenesena je iz Natkovača u Sarajevu, a na izložbi je predstavljena kao soba za žene (haremluk). Tavanica i zidovi oslikani su biljnim ornamentima, a na prozorima su vitraži izrađeni u Firenci.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj