Novalić i Nenadić potpisali Ugovor o prijenosu vlasništva hotela Maršal i terminala Blažuj

Novalić i Nenadić potpisali Ugovor o prijenosu vlasništva hotela Maršal i terminala Blažuj
  • 13 Oct, 2020

Premijeri Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo Fadil Novalić i Mario Nenadić potpisali su danas ugovor koji se odnosi na Terminale Blažuj i Hotel "Maršal" na Bjelašnici, kojim je Vlada FBiH prepustila svoj udio vlasništva nad hotelom Maršal Kantonu Sarajevo u zamjenu za Terminale u Blažuju, koje će koristiti Terminali Federacije BiH.

Time je proces koji je trajao više od 12 godina doveden do kraja. I Kanton Sarajevo i Terminali Federacije BiH u narednom periodu će revitalizirati i pustiti u funkciju pomenute objekte, kroz investiranje značajnih sredstava.

Federacija BiH ima zakonsku obavezu držati tromjesečne zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija. Tako je u ovoj godini planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću. Cilj je do 2023. godine imati terminale i rezerve u skladu sa Direktivom Evropske unije.

Federacija BiH ima osam terminala, od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara. Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik, direktor Operator - Terminala Federacije d.o.o. Hermedin Zornić i direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić.

Premijer Novalić kazao je, nakon potpisivanja ugovora, da je ovim ugovorom potpisana razmjena nekretnina.

"Radi se o dvije nekretnine, faktički su bile na različitim adresama, Terminalima Blažuj i Hotelu ‘Maršal’. Poznato je da Vlada FBiH ima obavezu da obezbijedi tromjesečne zalihe goriva. Danas smo tu grešku ispravili", kazao je Novalić.

Premijer Nenadić istakao da je ovo važan dan.

"Potpisan je ugovor o razmjeni nekretnina. Ranije je na ovaj ugovor Skupština KS dala saglasnost. Ovaj ugovor treba da olakša daljnji rad, investicije i ulaganje u Hotel ‘Maršal’", poručio je Nenadić

Dodao je da je ovo jedan vrlo kvalitetan posao za vlade FBiH i KS.

Na pitanje novinara da li postoje planovi za Hotel “Maršal”, premijer Nenadić je kazao da sigurno postoje odgovarajući planovi, jer je to veoma neiskorišten resurs na Bjelašnici.

"Planove nismo službeno obznanili niti potpisali. Uglavnom riječ je o hitnom stavljanju u funkciju", istakao je Nenadić.

U FBiH postoji prikupljanje određene takse na svaku litru goriva koja se odvaja za prikupljanje rezervi goriva. "Kako koji saniramo, tako ih stavljamo u funkciju", zaključio je Novalić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj