Na području Skenderije otvoren koridor za slijepe

Na području Skenderije otvoren koridor za slijepe
  • 15 Oct, 2020

Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, danas je upriličeno svečano otvaranje koridora za slijepa i slabovidna lica ispred prostorija Udruženja slijepih Kantona Sarajevo.

Kako bi omogućilo sigurnije kretanje za slijepe i slabovidne osobe, Ministarstvo saobraćaja KS finansiralo je i okončalo projekat taktilnih površina i zvučne saobraćajne signalizacije za slijepe i slabovidne osobe na užem lokalitetu naselja Skenderija. Vrijednost projekta iznosi 240.000 KM.

Projektom je obuhvaćeno 12 ključnih tačaka na ovom području, obuhvaćene su sve semaforizirane raskrsnice i pješački prelazi, kao i autobusna, trolejbusna i tramvajska stanica.
Time je slijepim i slabovidnim osobama omogućeno korištenje javnog gradskog prijevoza, samostalno kretanje i obavljanje svakodnevnih poslova, ali i olakšalo kretanje do njihovog doma koji se nalazi u Ulici Podgaj.

Direktor Udruženja slijepih KS Fikret Zuko rekao je da se radi o jednom od najvažnijih projekata u BiH koji su dugo zagovarali i koji će doprinijeti samostalnijim životima slijepih i slabovidnih osoba u KS.

"Slijepe osobe u KS sada imaju ozbiljan koridor za bezbjedno kretanje. Ovakav projekat do sada u BiH nije urađen. Radi se o važnoj pretpostavci koja omogućava samostalniji život i ravnopravno funkcioniranje slijepih osoba u svim društvenim tokovima", rekao je Zuko, izrazivši veliku zahvalnost premijeru Mariju Nenadiću, ministru Adiju Kalemu i Vladi KS u cjelini na svemu što su učinili i čine za slijepe osobe u KS.

Premijer Mario Nenadić naglasio je da se radi o vrlo važnom infrastrukturnom projektu za građane koji spadaju u kategoriju slijepih i slabovidnih osoba.

"Izuzetna nam je čast što je u našem mandatu došlo do realizacije projekta koji olakšava život i kretanje slijepim i slabovidnim osobama do važnih institucija, njihovih radnih mjesta ili mjesta gdje se okupljaju. Najavljujem da ćemo do kraja godine nastaviti i pripremiti produžetak ovog projekta, odnosno određenih koridora koji će spojiti postojeću infrastrukturu sa nekim drugim važnim dijelovima kako institucija u KS-u, tako i važnih komunalnih i drugih objekata za život građana KS", rekao je premijer Nenadić.

Ministar saobraćaja Adi Kalem je napomenuo da je resorno Ministarstvo uradilo i projekat semaforizacije pješačkog prijelaza na Skenderiji koji povezuje ulice Skenderija i Hamdije Kreševljakovića. Naredni korak je da se semaforizira navedeni pješački prelaz i time projekat učiniti totalno funkcionalnim.

"Plan je da iduće godine zajedno sa Općinom Novo Sarajevo krenemo u realizaciju postavljanja zvučne signalizacije i taktilnih traka na još 15 raskrsnica. Radi se o projektu koji je bio planiran da se uradi u ovoj godini, no zbog pandemije koronavirusa ovaj dio posla ostavili smo za narednu godinu", najavio je Kalem.

Osim toga, Ministarstvo saobraćaja je u proteklom periodu u saradnji sa općinama Novo Sarajevo i Novi Grad ugradilo taktilne ploče i zvučnu saobraćajnu signalizaciju na raskrsnicama: Hamdije Čemerlića - Zmaja od Bosne, Pofalići, Zmaja od Bosne - Topal Osman paše - Ložionička, Socijalno, Raskrsnica Ulica Zmaja od Bosne - Azize Šaćirbegović - Malta i X Transverzala - Ante Babića, naselje Nedžarići.

Ministar finansija Jasmin Halebić je istakao da su slični projekti obično u sferi donacija i sporednih finansiranja, a da ga je Vlada KS odlučila staviti u Budžet kao ravnopravan projekat sa drugim značajnim projektima u KS.

"Sredstva koja su raspoređivana na druge prioritete nisu ugrozila realizaciju ovog projekta. Vjerujem da se i u budućnosti trebaju iznaći budžetska sredstva kako bi se ovakvi projekti nastavili realizirati i tako život ove kategorije stanovništva u KS dodatno olakšao", rekao je ministar Halebić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj