Skaka i Aktaş zajedno sa delegacijom obišli lokaciju Crvene tabije i Firuz-begova hamama

Skaka i Aktaş zajedno sa delegacijom obišli lokaciju Crvene tabije i Firuz-begova hamama
  • 17 Oct, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ugostio je gradonačelnika Burse Alinura Aktaş i delegaciju Turske u prijestolnici Bosne i Hercegovine.

Nakon prijema u Vijećnici i razgovora o nastavku saradnje i novim projektima, čelnici dva grada, na inicijativu gradonačelnika Burse, obišli su Crvenu tabiju i posjetili mezar prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

"Grad Bursa je, na čelu sa gradonačelnikom Alinurom Aktaş, izrazio spremnost da učestvuje u projektu Crvene tabije čijom revitalizacijom bi se vratio autentičan izgled još jednog turističkog resursa bh. prijestolnice. To je bio povod da obiđemo ovaj lokalitet, ali i pet stoljeća staru atrakciju Firuz-begovog hamama u srcu Baščaršije, za koju je Grad Sarajevo pokrenuo akciju otkupa, a kako bi u narednom periodu bila napravljena nova turistička lokacija", istakao je Skaka.

U Sarajevu posebno mjesto zauzimaju dvije poznate tabije, Bijela i Žuta, a malo je poznato da se u njihovoj blizini nalazi i Crvena tabija.

Dijelovi bedema kojima je tabija bila povezana sa ostalim objektima vratničkih zidina naziru se samo u fragmentima. Postoji interesovanje da se i ovo kulturno-historijsko naslijeđe uredi.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj