Sjećanje: U Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

Sjećanje: U Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara
  • 17 Oct, 2020

U sarajevskoj Vijećnici danas je obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara.

Prisutni su mogli čuti Partituru za gudački kvartet "Kameni spavač" Vlade Miloševića u izvedbi Gudačkog kvarteta SA Sinfoniette i recital poezije Maka Dizdara.

Mehmedalija Mak Dizdar, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, ali i patriota ove zemlje, rođen je na današnji dan prije 103. godine u Stocu. U svom rodnom gradu završio je osnovnu školu, nakon čega je otišao u Sarajevo, gdje je živio sve do smrti 14. jula 1971. godine.

Pjesnik čija se djela Kameni spavač i Modra rijeka ubrajaju u najznačajnije bosanskohercegovačke zbirke prošlog vijeka, bio je jedan od umjetnika koji su pokušali sastaviti sliku jednog svijeta koji je nekada davno bivao na ovim prostorima, a kojeg više nema.

Njegove riječi, zbirke i poeme dokaz su nevjerovatne stvaralačke energije, koju je nadopunjavao neumornim društvenim i javnim radom.

Po dolasku u Sarajevo ovaj pjesnik je pisao za novine i časopis Gajret, nakon čega je u ilegali proveo dio Drugog svjetskog rata kao član Narodnooslobodilačkog pokreta.

Sve to dovelo ga je do pozicije urednika lista Oslobođenje, koju je je uskoro zamijenio profesionalnom karijerom književnika i uredničkom pozicijom u listu Život.

Dalji tok njegovog života doveo ga je do osnivanja Seljačke knjige, izdavačke kuće čiji zadatak je bio prosvjećivanje širokih narodnih masa, a uskoro će njegova "kuća" prerasti u Narodnu prosvjetu.

Mak je u godini svoje smrti objavio poetsku zbirku Modra rijeka, koja je sadržala istoimenu pjesmu čime se istinski proslavio kao pjesnik, a ovu pjesmu evropska kritika imenovala je "evropskom pjesmom". Druga važna zbirka u njegovom umjetničkom opusu bila je svakako zbirka Kameni spavač, kojom je težio da, kroz historijsku vizuru srednjovjekovnog čovjeka, arhaičnim jezikom i jezikom epitafa, probudi spavača pod stećkom u našim mislima.

Pjesnika koji je Bosnu definirao stećcima i tezom da je ova zemlja prkosna od sna, koji je sanjao o pravdi i radio pravdu, nagradio je sarajevski bend Indexi, snimajući pjesmu, a kasnije i album pod nazivom Modra rijeka, čime je dodatno zacementiran status Dizdara kao autentičnog bosanskohercegovačkog pjesnika.

Organizatori obilježavanja događaja bili su Fondacija "Mak Dizdar" i BZK "Preporod", a pokrovitelji Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo i gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj