Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu

Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu
  • 18 Oct, 2020

Na ovogodišnjoj virtuelnoj konferenciji Međunarodne udruge spašavateljskih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spašavatelja razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Četveročlani tim Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić, pripremio je ovogodišnje predstavljanje niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u BiH. 

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na savremenoj teoriji potrage.

Također, inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uslovima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. GSSuBiH razvio je poseban sistem edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama savremene teorije traganja.

Ovo je još jedan dokaz da Savez gorskih službi spašavanja svojim neprekidnim radom i rezultatima prati razvoj gorskog spašavanja i aktivno učestvuje u njemu.

Gorske službe spašavanja u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su više od pet stotina intervencija i sa više od 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u BiH, saopćio je GSS u BiH. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj