COVID-19: Nove statistike za Kanton Sarajevo

COVID-19: Nove statistike za Kanton Sarajevo
  • 20 Oct, 2020

Nakon analize 628 uzoraka, prikupljenih u periodu od 17. do 19. oktobra, u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) potvrđeno je 135 novozaraženih osoba koronavirusom, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 85 osoba, odnosno 62,96 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 41 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 993.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 59 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok ih je osam tokom protekla 24 sata otpušteno sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

"Desio se jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 95", navode iz Kantona Sarajevo.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 5.963 zaražene osobe, od kojih je njih 4.875 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 6. do 20. oktobra ove godine, naloženo je 1.820 samoizolacija.

“Kako bi smanjili opasnost od zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa", upozoravaju iz Kantona Sarajevo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj