Skaka i Chwierut o simboličnom povezivanju Sarajeva i Aušvica, do realizacije zajedničkih projekata

Skaka i Chwierut o simboličnom povezivanju Sarajeva i Aušvica, do realizacije zajedničkih projekata
  • 01 Oct, 2019

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka upriličio je prijem za gradonačelnika Aušvica Janusza Chwieruta, koji je bio je jedan od učesnika 30. zasjedanja Generalne skupštine IAPMC – Međunarodne asocijacije gradovi za mir, održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tokom susreta u Vijećnici u prijateljskom tonu razmatrani su i dogovoreni konkretni modeli saradnje Grada Sarajeva i Grada Aušvica.

„Dijelimo vrijednosti i obavezu institucionalnog pamćenja. Želimo da gradovi Sarajevo i Aušvic, krenu u intenzivniju bilateralnu saradnju na kvalitetan i dostojanstven način“, istakao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnik Aušvica ovom prilikom je čestitao svom domaćinu na uspješnoj organizaciji kao i na izboru Grada Sarajeva za predsjedavajućeg Asocijacijom „Gradovi glasnici mira“ tokom narednih godinu dana

„Grad Sarajevo sa svojom burnom prošlošću i iskustvom koje opominje je zaslužio da vodi upravo jednu takvu organizaciju, koja okuplja gradove iz cijele Evrope i svijet sa ciljem promocije mir i zbližavanja ljudi, zagovara svakodnevno prakticiranje nenasilja… Ali i svi mi, u svojim zajednicama, moramo raditi na tome svaki dan u godini“, kazao je Janusz Chwierut, te uputio zvanični poziv prvom čovjeku Grada Sarajeva da posjeti Aušvic iduće godine.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj