Grad Sarajevo i Kanton potpisali Memorandum o razumijevanju sa ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači

Grad Sarajevo i Kanton potpisali Memorandum o razumijevanju sa ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači
  • 26 Oct, 2020

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju sa ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na mjesnom području Širokača, u ulici Za Beglukom, nakon čega su zajedno obišli ovu lokaciju.

„Predugo traje ovaj proces obnove, svi slušamo priče da se završe pravni odnosi, da je kompleksno uraditi i realizirati stvar. Mi smo pokazali u kratkom mandatu od četiri godine da nema kompleksnih pravnih pitanja, ima dovoljno neposvećenosti lokalne vlasti i zajednice kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a kasnije i izgradnja objekata. Mogu vam čvrsto obećati, ako dobijemo dovoljno podrške, da ćemo sigurno realizirati ovaj projekat, staviti ga u funkciju na radost mališana, ali i sugrađana sa područja Širokače, Toke-Džeke, Bistrika...“, istakao je Skaka.

Gradonačelnik je naglasio da su predškolski odgoj i obrazovanje od izuzetnog značaja, te kazao da je i ovaj projekat jedan u nizu zajedničkih Grada i Kantona Sarajevo, što je potvrda dobre komunikacije i odlične saradnje.

Postoji opravdan društveni interes za obnavljanje vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači, koji je potpuno devastiran tokom agresije i opsade grada Sarajeva.

Prema riječima ministra Krivića, obnavljanjem i proširenjem smještajnih kapaciteta vrtića koji pripadaju Kantonalnoj javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, osigurat će se predškolski odgoj i obrazovanje za djecu u KS i doprinijeti ukidanju listi čekanja.

„Jedan od problema općine Stari Grad jeste odliv djece predškolskog uzrasta u druge općine. Jedan od načina da se takav nepopularan trend zaustavi jest i ulaganje i proširenje obuhvata djece u predškolskom odgoju i obrazovanju. Jako je važno otvarati nove vrtiće, jer na taj način uključujemo naše najmlađe u proces obrazovanja u kojem će imati pretpostavke za usmjerenje i budući odabir svoga puta“, pojašnjava Krivić i naglašava kako je važno sistemski riješiti pitanje predškolskog odgoja i obrazovanja.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj