Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini

valentin-inzko.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»
U ovaj grad Valentin Inzko je prvi put došao sada već davne 1996. godine, kao prvi ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini. I od tada je i prisutan i vezan za Sarajevo na razne načine. „ Od 1999. do 2005. godine sam pratio dešavanja u ovom gradu iz ministarstva vanjskih poslova Austrije, odjeljenja zaduženog za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu. A onda, od 2009. godine, ponovo imam sarajevsku adresu. Svjedočio sam kako se ranjeni grad vraća sebi. Slike koje sam zatekao kada sam došao prvi put, spremljene su u mom sjećanju. Te slike su mi stalni motiv da posao koji mi je povjeren radim najbolje što mogu i da, kada jednog dana odem iz Sarajeva, to učinim znajući da sam doprinio da ovaj grad i zemlja i zvanično budu tamo gdje sasvim sigurno pripadaju – u Evropskoj Uniji“, istakao je dr. Inzko. Pod njegovim vodstvom, Ured visokog predstavnika je prepoznao statusni problem sa kojim se Grad Sarajevo suočio u prethodnom periodu i snažno podržao nastojanja Grada da se teška situacija što prije riješi. Uloženi napor je u konačnici i dao odgovarajući rezultat u potrebnom roku, da Grad Sarajevo svoje funkcije, već u ovoj 2016. godini, može nastaviti obavljati.

Sveti otac Franjo

papa_franjo_EPA.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj 29.04.2015. godine, odlučeno je da se Priznanje „Ključ Grada Sarajeva“ dodijeli papi Franji tokom njegove posjete Sarajevu 06.06.2015. godine. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je, prilikom dolaska Pape u Sarajevo na stadionu Koševo, Svetom ocu uručio priznanje Grada Sarajeva – Ključ grada Sarajeva sa Poveljom. Predavši Ključ, gradonačelnik Komšić je kazao Papi kako Ključ grada Sarajeva simbolizira naš život i našu historiju. „Na ključu je predstavljen most preko koga se povezuju bogomolje velikih religija i konfesija. To je simbol Sarajeva, BiH, našeg života. Rekao bih, to je nada svijeta“, istakao je gradonačelnik.

Roy Gutman

roy.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Poznati američki novinar i publicista radio je kao diplomatski dopisnik magazina “Newsweek” i direktor projekta o ratnim zločinima na američkom Univerzitetu u Washingtonu. Njegova karijera uključuje i dugogodišnji rad u “Newsdayu”, gdje je obavljao funkciju urednika evropskog biroa. U ljeto 1992. godine, u vrijeme ratnih dešavanja, dolazi u Bosnu i Hercegovinu kao prvi strani reporter, otkriva postojanje logora smrti, te svijetu obznanjuje istinu putem serije tekstova u “Newsdayu”. Za ratne izvještaje iz BiH 1993. godine dobio je Pulltzerovu nagradu za novinarstvo. Njegovo visoko profesionalno izvještavanje navelo je na razvijanje svijesti o potrebi zaustavljanja i kažnjavanja zločina, kao i spremnost vlade da spriječi masovna i organizirana kršenja humanitarnog prava. Građani Sarajeva zahvalni su za njegov doprinos pravdi i istini o ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini i njenom glavnom gradu.  

Oskar Danon

Oskar-Danon-maestro-bez-domovine.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Maestro Oskar Danon, slavni dirigent i kompozitor, rođen je u Sarajevu 1913. godine i potječe iz građanske jevrejske porodice. Diplomirao je dirigovanje i kompoziciju na Državnom konzervatoriju u Pragu, te doktorirao muzikologiju na Karlovom univerzitetu u Pragu. U Sarajevo se vraća 1938. godine kada sa velikim brojem mladih intelektualaca, koji su se vratili sa studija u inostranstvu, oživljava gradski kulturni život. Do 1941. godine djelovao je u Sarajevu kao dirigent Narodnog pozorišta i Filharmonije, a od prvih dana rata 1941. godine učestvuje u NOB-u, povezujući razne odgovorne funkcije sa kulturno-umjetničkom aktivnošću. U periodu od 1945. do 1963. bio je dirigent Beogradske opere, a od 1963. do 1970. djeluje kao profesor u razredu opernog studija na Muzičkoj akademiji u  Beogradu.  Od 1970. do 1975. bio je šef-dirigent Slovenske filharmonije u Ljubljani i potom dvije sezone šef-dirigent Simfonijskog orkestra Radio Zagreba. Tokom svoje duge dirigentske karijere ostvario je nekoliko vrhunskih operskih predstava. Danon je, svakako, veliki stvaralac i značajno ime muzičkog života cijelog prošlog vijeka, a o čijoj se istinskoj muzičkoj vrijednosti i veličini danas mnogo više zna u svjetskim metropolama nego u rodnom Sarajevu i prostorima bivše SFRJ. Ovdje izdvajamo crticu iz Danonovog intervjua datog za list “Feral Tribune”: “Uvijek sam imao veliki problem kada se izjednačavaju vjeroispovijest i nacionalnost. Dok sam odrastao u Sarajevu, većina tamošnjih katolika, pravoslavaca, Jevreja i muslimana osjećala se Bosancima. Nikada u pravoslavcu nisam gledao Srbina, niti u katoliku Hrvata. U našoj kući u Sarajevu jedino se postavljalo pitanje da li si demokrata ili fašista.” Grad Sarajevo iskazuje najveću zahvalnost i poštovanje našem sugrađaninu, velikom umjetniku, maestru svjetskog ugleda, osvjedočenom antifašisti, koji je svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti, i objelodanjuje trajnu vezu Oskara Danona sa Gradom Sarajevom.

Riccardo Muti

1HYMETO_001_lt.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Maestro Riccardo Muti, slavni italijanski dirigent, u Sarajevu je 1997. godine započeo projekat “Putevi prijateljstva”, te je u pratnji milanske Scale sarajevskoj publici priredio nezaboravni koncert u dvorani “Skenderija”. Sarajevo je 13.07.2009. godine ponovno bilo u prilici da dočeka velikog maestra, pod čijom dirigentskom palicom je održan koncert “Putevi prijateljstva: od Sarajeva do Sarajeva”, u znak tradicionalnog prijateljstva Italije i Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj je uveliko doprinio stavljanju glavnog grada Bosne i Hercegovine na kulturnu mapu Evrope, te međusobnom razumijevanju naroda i građana BiH, samim tim što su na koncertu, pored hora “Maggio Musicale Fiorentini”, učestvovali i dječiji horovi iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i Srebrenice. Grad Sarajevo iskazuje odgovarajuću zahvalnost i poštovanje prema velikom umjetniku, koji je svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos održanju principa multikulturalnosti i humanosti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te bio jedan od prvih umjetnika koji su posjetili BiH, netom nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, na koncertu u Zetri 13.07.2009. godine uručio je maestru Riccardu Mutiju “Ključ Grada Sarajeva”.

Gertruda Munitić

gertruda.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Dobitnica Ključa Grada Sarajeva Gertruda Munitić rođena je 30. jula 1939. u Omišu. Primadona Gertruda Munitić, kao afirmirana i priznata operska umjetnica, svojim je dugogodišnjim radom i djelovanjem dala veliki doprinos razvoju kulturnog života u Sarajevu i BiH na najbolji način, jezikom umjetnosti. Svojim angažmanom u sarajevskoj operi postala je simbolom te scene i teatra, a koristeći svoj talenat, postala je promotor klasične muzike i opere, te na mnogobrojnim svjetskim nastupima i “ambasador kulture” Sarajeva i BiH. Gertruda Munitić je i u ratu ostala vjerna Sarajevu, te je u opkoljenom gradu održala više od stotinu nastupa i pružala nesebičnu pomoć djeci kao predsjednica organizacije “Naša djeca”, te kao vicepredsjednica “Prve dječije ambasade”. Ključ Grada Sarajeva Gertrudi Munitić uručila je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na Dan grada Sarajeva 6. aprila u Narodnom pozorištu.

Jasmila Žbanić

jasmila.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Rodila se u Sarajevu. Odrastala je i obrazovala se u okruženju stvaralačke i kulturne ekspanzije Sarajeva osamdesetih i nevjerojatne duhovne borbe protiv tragične destrukcije devedesetih. Traganja posljednje decenije za novim razlozima i izrazom, rezultiralo je radom Jasmile Žbanić u okviru, sada već prepoznatljive, škole sarajevskog i bosanskohercegovačkog filma.  Angažirana priča «Grbavica» podsjetila je svijet na sve nepravde nanesene ljudima, bez vlastite krivnje uvučenim u vrtlog balkanskih događanja, preko kojih su se monstruozne metode ostvarivanja besmislenih političkih ciljeva prelomile i čije će posljedice nositi čitav život, tiho, bez mržnje, sami za sebe, bez razumijevanja i podrške okoline, i crpiti sve svoje snage za stvaranje vjere u bolju budućnost. Pretvorila je ono što je u javnosti broj sa duge liste civilnih žrtava rata u cjelovitu ljudsku sudbinu blisku i razumljivu svima, sa nadom da će prenošenje ovog iskustva pomoći razumijevanju i spriječiti ovakve posljedice drugdje. Ova priča je podsjetila svijet i na to da ovdje i dalje žive ljudi: ranjeni, ali, svejedno, talentirani i kreativni. Ljudi  koji zaslužuju dostojanstven život i trude se da ga sebi stvaraju. Ima li bolje poruke i promocije za naš grad i zemlju od «sarajevske drame» svevremene i razumljive svuda? Kako ne podcrtati ponos što je naša kinematografija, nasuprot brojnim svjetskim, velikim po uspjesima i novcu, zahvaljujući i Jasmili Žbanić, sarajevskoj i bosanskohercegovačkoj režiserki, u središtu pažnje. Ima li boljeg primjera mladima od «Zlatnog medvjeda» koji ih može motivirati da ovdje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini  grade  prostor u kojem će iskazati sve svoje potencijale.

Ambasador Richard Holbrooke

ricard.jpg - Dobitnici priznanja «Ključ Grada Sarajeva»

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na inicijativu gradonačelnika prof. dr. Muhidina Hamamdžića, 02.08.2000. godine odlučilo je da se priznanje «Ključ Grada Sarajeva» dodijeli Nj.E. Richardu Holbrooku, ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država pri Misiji Ujedinjenih naroda u New Yorku, kao izraz poštovanja za učinjene napore u uspostavljanju mira i provedbi Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Priznanje «Ključ Grada Sarajeva», zajedno sa Poveljom, uručio je gradonačelnik Grada Sarajeva prof. dr. Muhidin Hamamdžić.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj