Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine

Nj.E. dr. VALENTIN INZKO proglašen je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

valentin-inzko.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Nj.E. dr. Valentin Inzko, diplomat i intelektualac, u svojstvu ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, u vremenu od 1996. do 1999. godine, svojim ukupnim angažiranjem dao je izuzetan doprinos obnovi porušenog Sarajeva i ekonomskom, kulturnom i obrazovnom povezivanju prijateljske Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Kao poznavalac historije, kulture, običaja, suptilnih ljudskih odnosa i duha Sarajeva, dr. Inzko je ujedno bio promotor i ambasador Sarajeva i njegovog načina življenja utemeljenog na jedinstvu različitosti.
Odlukom svog Gradskog vijeća, Sarajlije radosno prihvaćaju Nj.E. dr. Valentina Inzka za Počasnoga građanina svoga grada. Time iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i prijateljstvo.

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine

Nj.E. g. VIKTOR JACKOVICH proglašen je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

jack.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Nj.E. gospodin Viktor Jackovich, diplomat i intelektualac, prvi ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, u vremenu od 1992. do 1995. godine svojim je djelovanjem iskazao veliko razumijevanje i prijateljstvo narodu Bosne i Hercegovine. Dijelio je sudbinu građana opkoljenog Sarajeva.

Nj.E. gospodin Viktor Jackovich doprinio je objektivnom upoznavanju američke Vlade i svjetske javnosti o stanju u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo odlučnim djelovanjem SAD na politiku Evrope, u cilju zaustavljanja agresije na Bosnu i Hercegovinu i razbijanja sramne opsade Sarajeva duge četrdeset četiri mjeseca.

Odlukom svog Gradskog vijeća, Sarajlije radosno prihvaćaju Nj.E. Viktora Jackovicha za Počasnoga građanina svoga grada. Time iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i prijateljstvo.

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine gospođa

CHRISTINE AMANPOUR proglašena je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

cris.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Gospođa Christiane Amanpour, žurnalist i dopisnica CNN, ratni izvještač iz Bosne i Hercegovine, svojim je prilozima doprinijela da svijet bude pravovremeno i objektivno informiran o strahotama agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

Gospođa Christiane Amanpour približila je Sarajevo svijetu, običnim građanima, političarima i svjetskim liderima.

Odlukom svog Gradskog vijeća, Sarajlije radosno prihvaćaju gospođu Christiane Amanpour za Počasnoga građanina svoga grada. Time iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i prijateljstvo.

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine

gosp. NENAD POPOVIĆ proglašen je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

popovic_nenad-web.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu

Gospodin Nenad Popović, neovisni izdavač, intelektualac i publicist iz Zagreba, od prvih dana agresije na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo neštedimice se angažirao na strani onih koji su napadnuti i koji pate. Samozatajan i osoban, kao kod najrjeđih i najvećih humanista, taj angažman gospodina Popovića realizirao se višestruko. Kao izdavač, omogućavao je mnogim bosanskohercegovačkim piscima i intelektualcima da objavljuju svoje nove knjige onda kada za to nije bilo mogućnosti ni u njihovoj domovini, niti drugdje. Svojim renomeom u evropskim intelektualnim i medijskim krugovima gospodin Popović je za mnoge bosanskohercegovačke pisce, njihove knjige i tekstove uspijevao zainteresirati najvažnije zapadne izdavače i listove te tako dati nemjerljiv doprinos širenju istine o tragediji Bosne i Hercegovine, ugledu njezine literature, promociji, ali i egzistencijalnoj sigurnosti bosanskohercegovačkih autora. Uza sve to, gospodin Popović je u svojoj kući u Zagrebu, zajedno sa svojom porodicom, bio sigurna i prijateljska adresa i svakovrsna pomoć za stotine nesretnika, koje je iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine ratni vihor bacio u progonstvo i stradanje. Također, zahvaljujući njegovom neprekidnom prijateljskom lobiranju, a i vlastitom trudu, u Bosnu i Hercegovinu su iz Evrope i iz Hrvatske stigle velike količine raznovrsne humanitarne i materijalne pomoći.
Odlukom svog Gradskog vijeća, Sarajlije radosno prihvaćaju gospodina Nenada Popovića za Počasnoga građanina svoga grada. Time iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i prijateljstvo.

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine

gosp. JEAN-CLAUDE CARREAU proglašen je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Gospodin Jean-Claude Carreau bio je i ostao veliki prijatelj djece grada Sarajeva. Nesebično je pružao pomoć i podršku projektima Udruženja građana “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, putem stipendiranja, nabavke školskog pribora i opreme i osiguravanjem ljetovanja djeci čiji su roditelji poginuli kao žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Odlukom svog Gradskog vijeća, Sarajlije radosno prihvaćaju gospodina Jean-Claudea Carreaua za Počasnoga građanina svoga grada. Time iskazuju svoje poštovanje, zahvalnost i prijateljstvo.

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine

Nj.E. gosp. dr. AHMAD MOHAMED ALI predsjednik Islamske banke za razvoj proglašen je POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Day+1+9th+World+Islamic+Economic+Forum+Opening+S29JLh6n5oWl.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2000. godinu
Podijeli:

Najnoviji sadržaj