Gojer: “Skidam svoj krležijanski šešir čovjeku koji ima senzibilitet za kulturu"

Gojer: “Skidam svoj krležijanski šešir čovjeku koji ima senzibilitet za kulturu"
  • 16 Nov, 2020

“Na istom zadatku našla su se dva čovjeka pred vama, Semir Efendić, koji pokazuje senzibilitet prema suaremenoj umjetnosti, a u isto doba neprikosnoveno pokazuje svoju kralježnicu, svoju uspravnost. Skidam svoj krležijanski šešir, te gospodine Efendiću, želim vam da obnovite mandat“, kazao je u svom obraćanju Gradimir Gojer, bh. pisac, reditelj i teatrolog prilikom otvaranja izložbe „Crteži iz mape Počitelj“, umjetnika i akademskog slikara Džeke Hodžića u galeriji Općine Novi Grad.

"A drugi je Džeko Hodžić, o kojem sam jednom prigodom napisao da je polivalentni stvaralac, stvaralac koji u likovnoj umjetnosti ne poznaje granice, koji uspostavlja novi red stvari i na neki način određuje logiku savremene umjetnosti prema vremenu u kojem živi“, dodao je Gojer.

Predstavljena izložba je posvećena nekadašnjem arhitektonskom, likovnom, ali i graditeljsko-umjetničkom „čudogradu“ uklesanom u hercegovačku hrid.

Prisutnima se obratio načelnik Semir Efendić i kazao da mu je drago što Galerija radi u ovom teškom periodu za našu državu i društvo, te da se kulturni život, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, nastavio odvijati.

“Džeko Hodžić je naš slikar iz općine Novi Grad, jedan od brojnih koji su u ovoj Galeriji, ali i ostalim mjestima, predstavili ono što godinama rade. Zamislite koliko je trebalo vremena i inspiracije da bi se svaki od ovih crteža uradio, pripremio i da bi se naše oči na njima odmarale”, kazao je Efendić.

Sakupljajući ostatke umjetničkih radova, spaljenih, izgaženih i devastiranih objekata, Hodžić je izgradio umjetnički kompozit.

“Ovi radovi nastaju od 2000. godine do dana današnjeg. Vrijednost tih artefakata koje sam pronašao dok smo obnavljali Počitelj je dokumentaristička i estetska. Na izložbi se nalazi 26 uramljenih radova i još dodatna 4 rada koji govore o bestijalnosti rata”, rekao je Hodžić i dodao da se svugdje u svijetu narod uništava uništavanjem kulture i pamćenja.

Nažalost, u vremenu kada kultura „kleči“ pred sistemom, nesvakidašnjim se čini pohvala ovakve vrste prema organizaciji ili pojedincu, kakvu osnovano, često upućuju predstavnici kulture u KS načelniku Efendiću.

I ne čudi, obzirom da je Općina Novi Grad u proteklih nekoliko godina učinila sve da projektima upućenim građanima, sa posebnim akcentom na kulturne sadržaje, pokrene jedan novi period kada je u pitanju kulturni život na području općine.

Općina sa predstavnicima Institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu već godinama realizira saradnju kroz zajedničke projekte iz oblasti kulture i historijskog naslijeđa koji se realiziraju na području općine. U okviru ove saradnje, organizirane su i posjete učenika novogradskih škola depandansima ovih institucija.

Prije četiri godine otvorena je Galerija u prostorijama Općine Novi Grad, u kojoj su do sada svoja djela izlagali renomirani umjetnici BiH, ali i Centar za kulturu - vila Hadžihalilovića na Dobrinji, gdje se od 2017. godine održavaju koncerti, predstave, književne večeri i javne diskusije. Kroz nekoliko umjetničkih i kreativnih sekcija, ovaj objekat je u potpunosti okrenut omladini zainteresiranoj za umjetnost, muziku i teatar.

Izložba Džeke Hodžića se može pogledati do 20. novembra 2020. godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati u Galeriji Općine Novi Grad.

ULAZ JE SLOBODAN!

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj