25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma

25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma
  • 21 Nov, 2020

Prije tačno 25 godine u američkoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljeno trenutno administrativno ustrojstvo naše zemlje.

Podsjećamo, Dejtonski sporazum parafirali su predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Sporazum je parafiran nakon višesedmičnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD-a Warrena Christophera, a pored njega glavni američki posrednici bili su Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović kazao je:

„Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut“.

Dejtonski mirovni sporazum ima ukupno 12 aneksa koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju. Aneks četiri tog sporazuma je i danas Ustav Bosne i Hercegovine, navedeno je u saopćenju portala radiosarajevo.ba. 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj