Privode se kraju zajednički projekti Kantona i Općine Novi Grad

Privode se kraju zajednički projekti Kantona i Općine Novi Grad
  • 26 Nov, 2020

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministri u Vladi Jasmin Halebić, Adi Kalem i Anis Krivić razgovarali su 24. novembra sa načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem o realizaciji zajedničkih projekata Kantona i Općine.

Među najvećim takvim projektima je izgradnja Devete transverzale koja će predstavljati najkraći saobraćajni pravac iz stambenih naselja sa desne strane Miljacke ka Alipašinom polju, odnosno dalje prema Centru ili prema Ilidži.

“Ovo je projekat koji Vlada KS sa Općinom realizira od početka svog mandata, od marta ove godine. Jedno vrijeme su aktivnost na ovom projektu bile zaustavljene, ali danas smo donijeli operativne odluke kako bi se projekat mogao nastaviti”, rekao je premijer Nenadić, te istakao kako je u vrijeme svog mandata ova Vlada KS sa ovom općinom napravila niz zajedničkih projekata iz oblasti infrastrukture, sporta, školstva i drugo.

Veći dio ove saobraćajnice sa pripadajućom infrastrukturom je već izgrađen, a ostalo je da se riješi pitanje obezbjeđenja naknada subjektima koji se nalaze na dijelu trase ove ceste, tačnije na potezu izgradnje rotora i pristupne infrastrukture na njenom spoju sa gradskim autoputom.

Kako je istaknuto iz Ministarstva saobraćaja, odluka o pokretanju ove procedure se nalazi u finalnoj fazi, a on njoj se trebaju izjasniti Vlada i Skupština KS.

Veliki zajednički projekti Kantona i Općine su izgrađeni objekat Osnovne škole “Umihana Ćuvudina” u Boljakovom Potoku, sa sportskom dvoranom i vrtićem, te obnova i ponovno stavljanje u funkciju Vrtića “Vjeverica”. 

Iako je veći dio već nabavljen, potrebno je i da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, obezbijedi dio opreme za ove vrtiće, koji će zajedno moći primiti oko 500 mališana, a što bi konačno ukinulo liste čekanja za smještaj najmlađih u predškolsku ustanovu.

Završena je izgradnja kanalizacione mreže na području naselja Švrakino Selo, kao još jedan od zajedničkih projekata.

Kako je najavio premijer Nenadić, sa ciljem operacionalizacije današnjih dogovora, do kraja ove sedmice bit će održan još jedan sastanak o ovim temama.

Također je poručio da će on, zajedno sa Vladom KS, tamo gdje započeti projekti nisu okončani, narednoj vladi ostaviti pripremljene procedure i dokumente za njihov nastavak, a sve to za dobrobit Kantona i njegovih građana.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj