Za projekat poljoprivrednog razvoja osigurano oko 12 miliona eura

Za projekat poljoprivrednog razvoja osigurano oko 12 miliona eura
  • 26 Nov, 2020

(FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i predsjednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) Gilbert Houngbo potpisali su danas sporazum o finansiranju za Projekat poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća (READP).

Vrijednost ovog projekta, koji će biti implementiran u narednih pet godina, je 11.787.000 eura, a kredit će biti alociran 60 posto na Federaciju BiH, što je 7.062.200 eura, i 40 posto na Republiku Srpsku kojoj će biti doznačeno 4.724.800 eura.

- Važno je reći da je ovo povoljan aranžman sa rokom otplate 18 godina i grejs periodom od tri godine. Projekat će biti implementiran na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i to u 90 općina. Očekujemo da će ovaj projekat poboljšati organizaciju manjih proizvođača i njihovo udruživanje kako bi lakše osvojili tržište - naglasio je ministar Bevanda.

Istakao je da je cilj projekta povećati prihode mladima u ruralnim sredinama i siromašnih domaćinstava tako što će biti angažirani u profitabilnim agro-biznisima.

- Od ovog projekta se očekuje da direktno uključi i ostvari korist za 8.650 korisnika iz ciljnih domaćinstava i oko 5.000 indirektnih učesnika koji će imati koristi od povoljnih ulaganja u infrastrukturu - rekao je Bevanda.

Zahvalio je predstavnicima IFAD-a koji su omogućili da dođe do ovog ugovora i izrazio nadu da će entitetske vlade uspješno uspostaviti komunikaciju sa općinama gdje će projekat biti implementiran.  

Sporazum je i ovog puta potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa COVID-19 i propisanih epidemioloških mjera - saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj