Započela izgradnja spomen-obilježja „Lasta“

Započela izgradnja spomen-obilježja „Lasta“
  • 07 Dec, 2020

Radnici građevinske firme „Sela“ su krajem protekle sedmice, na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, ispod Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, započeli sa radovima na izgradnji spomen-obilježja „Lasta“.

Projekat finansira Općina Centar iz čijeg je budžeta izdvojeno 131.361 KM bez PDV-a. Tim povodom je načelnik općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima i članovima Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ koji su inicijatori izgradnje spomen-obilježja, obišao lokaciju gdje je razgovarao sa predstavnicima izvođača radova i nadzora projekta o realizaciji izgradnje spomen-obilježja posvećenog poginulim pripadnicima Odreda.

Kako je javnosti poznato, načelnik Ajnadžić i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj potpisali su notarski obrađen ugovor o osnivanju prava građenja spomen-obilježja „Lasta“. Ovim ugovorom je Univerzitet u Sarajevu, kao vlasnik parcele, prenio na Općinu Centar pravo gradnje nad 113 metara kvadratnih spomen-obilježja na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, ispod Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Ovim su okončane sve procedure potrebne za početak gradnje pomenutog spomenika.

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila predloženu odluku.

Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginulo u borbenim dejstvima. Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj