Krizni štab FBiH: Novom naredbom opće mjere produžene za 14 dana

Krizni štab FBiH: Novom naredbom opće mjere produžene za 14 dana
  • 09 Dec, 2020

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu Naredbu, te je dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom Naredbom koja se primjenjuje od 07. decembra 2020. opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana.

Dnevni brojevi novih slučajeva COVID-19 i dalje su visoki i pozivaju na maksimalan oprez kako ne bi došlo do ponovnog većeg porasta obzirom da je zdravstveni sistem i dalje pod velikim pritiskom. Kako bi se izbjegao porast broja slučajeva, potrebno je da svi zajedno nastavimo sa odgovornim ponašanjem i poštivanjem trenutnih mjera. Svi trebamo biti svjesni važnosti odgovornog ponašanja kada se nalazimo u pandemiji i sezoni koja pogoduje širenju respiratornih infekcija, i zajednički cilj nam mora biti smanjenje prijenosa infekcije među stanovništvom kako bi se smanjio pritisak na bolnice i kako bi se zaštitili životi ljudi”, poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Novom naredbom, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutro narednog dana”, a iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporukama Kriznog štaba FMZ, između ostalog, stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11:00 – 13:00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom porodičnog ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog domaćinstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili daljnje upute.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj