U toku završni radovi četvrte faze izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina

U toku završni radovi četvrte faze izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina
  • 11 Dec, 2020

Radove na objektu Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina izvodi građevinska firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač radova, a vrijednost okvirnog sporazuma, koji je potpisan na period od tri godine, iznosi 2.842.788,78 KM.

"Do sada su završeni radovi na izgradnji betonske konstrukcije objekta, zatim radovi na izradi drvene obloge i nosača, primarnih, sekundarnih i lučnih nosača kako bi se objekat što prije pokrio i zatvorio, te se zaštitio od vremenskih neprilika koje dolaze. U toku su završni radovi na izgradnji četvrte faze objekta koja podrazumijeva izgradnju kupole na krovu, zatim čelične podkonstrukcije za fasadu. Nakon što ovi radovi budu okončani preostaje još izrada bravarije, fasade, te unutrašnje uređenje objekta", pojasnili su iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje.

Podsjećamo, idejni projekat koji je bio osnova za objekat Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto na objavljenom konkursu  za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje „Austrijske kuće“.

Prethodno su načelnik općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta nekadašnje Austrijske kuće. Ovim dokumentom je Zavod za izgradnju KS, kao vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, prenio prava građenja na Općinu Centar.

 

Podijeli:

Najnoviji sadržaj