KS: Više oporavljenih od broja novozaraženih virusom korona

KS: Više oporavljenih od broja novozaraženih virusom korona
  • 14 Dec, 2020

(FENA) - Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopćava da je na području Kantona Sarajevo broj oporavljenih, u posljednja 24 sata, veći od broja novozaraženih virusom korona.

Novožaraženih je 106, a oporavljenih 191.

Član Kriznog štaba Kemal Beganović kazao je na konferenciji za novinare da je u posljednja 24 sata obrađeno 566 testova, od čega je 106 pozitivnih testova, a ti uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 13. decembra.  

Po dnevnom izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS dostavljenog Kriznom štabu Ministarstvu zdravstva, trenutno je na bolničkom liječenju 271 pacijent. Od toga je 188 pacijenata na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (uključujući sve klinike i Izolatorij 'Podhrastovi'), a u Općoj bolnici 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' hospitalizirana su 83 pacijenta.

- U posljednja 24 sata otpušteno je 19 pacijenata. Na respiratoru je (uključujući sve klinike na KCUS-u) osam pacijenata, a na invanzivnoj respiraciji 30 pacijenata. Za 24 sata prijavljena su dva smrtna ishoda - kazao je.

U periodu od 30. januara do danas, na području Kantona Sarajevo prijavljena je 22.371 osoba pozitivna na koronavirus, što je potvrđeno PCR testom. Oporavljeno je 19.658, a trenutno je 2.393 aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo. Dosad je u KS prijavljeno ukupno 329 smrtnih slučajeva.

Poređenja radi, sa podacima od prije mjesec dana, 14. novembra bilo je 559 novozaraženih. Broj aktivnih slučajeva na današnji prije mjesec dana bio je 6.111.  

- Ti usporedni podaci govore o kretanju epidemije te da je epidemija u padu - naglasio je dr. Beganović na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS koji prezentira Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj