Počasni građani Grada Sarajeva za 2002. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2002. godinu

Prof. dr. WOLFGANG BENEDEK 

wolf.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2002. godinu

Građani grada Sarajeva ovim priznanjem iskazuju svoje poštovanje i zahvalnost Wolfgangu Benedeku, profesoru Franzens Univerziteta u Gracu, koji je doprinio i pomogao da se akademski i fizički obnovi i razvije Univerzitet u Sarajevu. Prvi je koji je materijalno, a iznad svega moralno, pomagao našem univerzitetu.
Svoje djelovanje i prve kontakte sa profesorom Benedekom i Svjetskim univerzitetskim servisom u Austriji (WUS-om), sarajevski Univerzitet uspostavio je 1993. godine. Od tada, pored stipendiranja naših studenata u Austriji te stipendiranja i plaćanja školarine u Hrvatskoj, u nizu projekata pružena je pomoć i studentima u BiH. Uspostavljena je i saradnja bh. univerziteta sa nizom univerziteta u Evropi.
Zahvaljujući prof. Benedeku, otvoren je i Centar za ljudska prava, Austrijska biblioteka, Interlink, organiziran je veliki broj kurseva informatike i njemačkog jezika, pružena velika podrška magistrantima i doktorantima, štampanju udžbenika te ulasku BiH u Tempus i Phar programe…

Za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine, Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za ljudska prava u periodu od 1992. do 1995. godine, na području bivše Jugoslavije TADEUSZ MAZOWIECKI proglašava se POČASNIM GRAÐANINOM SARAJEVA, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

tade.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2002. godinu
Gospodin Tadeusz Mazowiecki obavljao je ovu visoku međunarodnu funkciju u vremenu od augusta 1992. do 27. jula 1995. godine, kada je, nakon tragedije u Srebrenici i Žepi, iz moralnih razloga podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju.

U vremenu obavljanja ove funkcije Mazowiecki je sa svojim timom napisao ukupno 18 opsežnih izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini i ti dokumenti ostat će zapamćeni po svojoj objektivnosti i briljantnoj analizi tragičnih događaja u vrijeme agresije na našu zemlju, posebno u vezi sa tzv. «etničkim čišćenjem» i stradanjem bošnjačkog naroda, ali i po oštroj osudi ponašanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koja se u njegovim izvještajima nedvosmisleno osuđuje za mnoge pogrešne korake.

Ništa bolje ne može predstaviti moralnost i objektivnost ličnosti gospodina Mazowieckog kao što je to predstavilo njegovo pismo upućeno predsjedniku Komisije za ljudska prava UN i slično pismo upućeno generalnom sekretaru UN, u kojem obrazlaže razloge svoje neopozive ostavke.

Gospodin Mazowiecki je jedna od rijetkih međunarodnih ličnosti koja je ostavila dubok i veoma pozitivan trag u nedavnoj prošlosti naše zemlje. Izuzetne su njegove zasluge za mir u Bosni i Hercegovini, njegovo ogromno zalaganje da se čuje istina o onome što se ovdje događalo kao i njegovo izuzetno časno i moralno držanje u okvirima institucija međunarodne zajednice u kojima je istrajno djelovao u korist naše zemlje.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj