Koronavirus u KS: Nastavak pozitivnog trenda

Koronavirus u KS: Nastavak pozitivnog trenda
  • 17 Dec, 2020

(FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata potvrđeno je 156 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 789 uzoraka prikupljenih u periodu od 12. do 16. decembra.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 93 zaražene osobe, odnosno njih 59,61 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 199 osoba se oporavilo od COVID infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u Kantonu Sarajevo registriran veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba.

Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (196) i Općoj bolnici (79) hospitalizirano je 275 osoba, od kojih pet pacijenata koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se 30 pacijenta.

Sa ovog bolničkog liječenja otpuštene su 32 osobe.

Nažalost, desila su se i tri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 334 osobe.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 2.127 slučaja zaraze koronavirusom.

Od 30. januara do 16. decembra ukupno je registrirano 22.765 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 20.304 oporavilo od zaraznog oboljenja COVID-19.

U periodu od 3. do 17. decembra, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 2.501 samoizolacija.

- Kako bi smanjili opasnost zaraze koronavirusom, pored pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici VIDEO, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj