Čerkez: Ranije propisane epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi

Čerkez: Ranije propisane epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi
  • 17 Dec, 2020

Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je stabilizirana, pa ne treba dozvoliti da, zbog predstojećih novogodišnjih praznika, u januaru bude puno gore stanje, izjavio je na press konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, pomoćnik resornog ministra, napominjući da slijede dva inače teška zimska mjeseca.

Trenutno, u Federaciji BiH je i bez lockdowna broj smrtnih ishoda u padu, broj novozaraženih koronavirusom pada za više od deset posto te za više od 13 posto broj hospitaliziranih, dok se broj pacijenata na respiratorima kreće i dalje između 50 i 60.

Ranije propisane epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi, kazao je Čerkez i pozvao stanovništvo da ih se nastavi pridržavati, što je u većini činilo i dosad, doprinoseći tako stabilizaciji stanja.

Nikakvih organiziranih dočeka Nove godine neće biti u Federaciji BiH ni prije ni poslije 24 sata, najavio je Čerkez.

Za hotelijere, u ugostiteljskom dijelu važe ista pravila kao i dosad za vlasnike kafića.

U nedjelju će uslijediti i preporuke za skijaške centre, a najvažnija je mjera održavanje fizičke distance.

Čerkez je za novogodišnje praznike najavio pojačane policijske i inspekcijske kontrole poštivanja mjera.

- Smatramo da neće biti potrebe za represivnim mjerama, jer vidimo da građani većinom poštuju pravila - kazao je

Kad je riječ o prekograničnim prelascima, Federalno ministarstvo zdravstva je Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine predložilo propisivanje PCR testova za sve ljude koji dolaze iz inostranstva u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i putnike iz susjednih zemalja. Preporučeno je i propisivanje PCR testa ili, pak, određeni period izolacije i za državljane BiH koji dolaze iz zemalja sa većim procentom zaraze koronavirusom.

Sa državnog nivoa još nije stigao odgovor, kazao je Čerkez, napominjući da su nastojanja Kriznog štaba FBiH da mjere budu harmonizirane i sa Republikom Srpskom.

- Naše odluke se baziraju na epidemiološkoj situaciji - naglasio je. 

Odgovarajući na navode novinara da u nekim kantonima nema dovoljno kisika za pacijente kojima je potreban u borbi sa koronavirusom, Čerkez ističe da to pitanje prije treba postaviti odgovornima na tim nivoima, kao i da je Federalna vlada uputila kantonima 200 miliona KM za borbu sa epidemijom, a od toga 3,3 miliona kliničkim centrima.

- Od navedenih 200 miliona, veći dio je trebao otići za zdravstvo - istakao je.

Upitan za spornu nabavku vakcina protiv COVID-a 19 u Federaciji BiH, o čemu je jučer govoreno u javnosti, Čerkez navodi da tu nije bio problem u novcu već u proceduralno kratkom roku za uplatu.

On naglašava da od ovog slučaja ne treba nepotrebno stvarati aferu i da je gotovo sto posto ubijeđen da će 800.000 doza Federacija BiH nabaviti u prvom krugu, kroz evropske mehanizme.

- Radimo maksimalno šta možemo i završit ćemo taj posao - kazao je Čerkez uz napomenu da se radi i plan imunizacije, odnosno da se u vezi sa vakcinacijom protiv COVID-a 19, stvari ne prepuštaju slučaju.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj