Turković: Vakcine protiv koronavirusa za najugroženije u prvom kvartalu 2021. u BiH

Turković: Vakcine protiv koronavirusa za najugroženije u prvom kvartalu 2021. u BiH
  • 18 Dec, 2020

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je BiH već poduzela ozbiljne korake u nabavci velike količine vakcina za najugroženije i prioritetne grupe građana koje bi trebale stići u prvom kvartalu 2021. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara učestvovala je na online sastanku sa povjerenikom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem, koji je bio i sa ministrima vanjskih i evropskih poslova Zapadnog Balkana.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za nabavku i distribuciju dodatnog broja vakcina za COVID-19, a prema potrebama koje su iskazale države regiona, saopćeno je.

Ministrica je zahvalila povjereniku na organizaciji sastanka koji je još jedna potvrda kontinuirane potpore i pomoći Evropske unije regionu zapadnog Balkana.

Navela je da je BiH već poduzela ozbiljne korake u nabavci velike količine vakcina za najugroženije i prioritetne grupe građana koje bi trebale stići u prvom kvartalu 2021. godine, te da nadležna tijela nastavljaju intenzivan rad na osiguravanju dodatnih količina.

"Naša država, kao i druge zemlje regiona, očekuju daljnju pomoć svojih evropskih partnera u nabavci dodatnih količina vakcina kako bi se postigla što viša stopa procijepljenosti", kazala je Turković.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj