Otvoren COVID odjel u Općoj bolnici u Sarajevu

Otvoren COVID odjel u Općoj bolnici u Sarajevu
  • 23 Dec, 2020

U krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu danas je otvoren novi COVID odjel na kojem će zaraženim koronavirusom biti pružena vrhunska njega i usluga, javlja Anadolu Agency (AA).

COVID odjel, čije opremanje je trajalo oko dva i pol mjeseca, smješten je u objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra u Općoj bolnici. Opremanje objekta finansirala je Vlada Kantona Sarajevo uz donacije Kraljevine Norveške i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", u obraćanju na otvaranju objekta istakao je da građanima Sarajeva danas poklanjaju novi COVID odjel.

"Imamo trenutno pet odjeljenja COVID koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teško oboljele i kritično oboljele bolesnike. Težak je bio put do otvaranja ovog odsjeka. Danas smo otvorili novo odjeljenje sa 44 bolnička kreveta sa svim pratećim sadržajima. Posebnu zahvalnost iskazujem UNDP-u, predstavnicima Kraljevine Norveške koja je finansijski pomogla ovaj projekat, premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću i svim drugima. Danas je grad Sarajevo dobio objekat koji će služiti bolesnima, a mi smo tu da, prije svega, njima služimo", rekao je Gavrankapetanović, dodajući da su građani Sarajeva ovim objektom sigurno dobili mnogo.

Premijer Nenadić je istakao da je presretan što je Kanton Sarajevo nakon nekoliko mjeseci dobio novi COVID odjel.

"Nakon višemjesečnih napora sada možemo govoriti o proširenim kapacitetima za borbu protiv COVID-19 i za liječenje oboljelih od COVID. Ovaj odjel će omogućiti liječenje i zbrinjavanje lakše i srednje teških oboljelih od COVID, dok ćemo u saradnji sa predstavnicima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zbrinjavati one teške slučajeve. Na ovaj način dajemo jednu veliku podršku zaokruživanju zdravstvenog sistema i borbi protiv COVID-19", kazao je Nenadić.

Na kraju su dodijeljene zahvalnice i plakete institucijama i osobama koje su dale doprinos opremanju COVID odjela.

Prva faza radova koštala je više od milion KM, a planirano je i dodatno proširenje COVID odjela na još jedan sprat. Na drugom spratu bilo bi smješteno dodatnih 50-60 bolničkih kreveta, kao i operativne sale.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj