Počasni građani Grada Sarajeva za 2006. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2006. godinu

Lucciano Pavarotti

Italijanski tenor Lucciano Pavarotti tokom agresije na BiH dokazao se kao osvjedočeni prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U tom periodu održavao je humanitarne koncerte sa Bonom Voxom za našu zemlju. Posebno je značajan njegov veliki koncert u Italiji posvećen Sarajevu pred više od 50.000 posjetilaca na kome je okupio neke od najvećih umjetnika operne, pop i rock svjetske scene.

Prije više od 40 godina, kada je bio na početku svoje umjetničke karijere, pjevao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Osnovao je svoju Muzičku akademiju u Mostaru.
Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva maestru Pavarottiju trebalo je biti uručeno na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva prije njegovog oproštajnog koncerta, zakazanog za 8. april 2006. u Olimpijskoj dvorani, ali do toga nije došlo budući da je koncert otkazan zbog teškog zdravstvenog stanja Pavarottija.
Pavarotti je rođen u Modeni. Njegovi prvi operni uspjesi došli su 1961. kada je osvojio Međunarodno takmičenje, a iste godine se prvi put pojavio na sceni. Prvi nastup u SAD-u imao je 1965. u Miamiju, gdje postaje izuzetno cijenjen zbog karakterističnog glasa i njegove velike osobenosti. Broj umjetnika sa kojima je radio i broj scena na kojima je nastupao skoro je neprocjenjiv. Turneje su ga vodile u sve zemlje Evrope, Sjeverne, Srednje i Južne Amerike, kao i Daleki istok, Australiju, Srednji Istok te Južnu Afriku.
L. Pavarotti preminuo je 6. septembra 2007. u svojoj kući u Modeni.

Nataša Kandić 

natasha-kandiq.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2006. godinu

Još u vrijeme patnje opkoljenog  Sarajeva, sigurno ne sama i jedina, ali jedna od najglasnijih i najistrajnijih, nesebično se zalagala za zaustavljanje krvoprolića nad nedužnim građanima naše zemlje i zaustavljanje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Poslije potpisivanja mirovnog sporazuma dosljedno je nastavila svoju pravednu borbu glasnim i osnovanim zahtjevima za jasnu osudu genocida i agresije.

Zahtjev gđe Nataše Kandić za kažnjavanjem onih koji su počinili stravične zločine, građen na dokumentaciji i pouzdanim informacijama, prenosi istinu ne samo svjetskoj javnosti, već i građanima Srbije i Crne Gore, gdje se još uvijek, pa i među najvišim državnim funkcionerima, provlače  pokušaji umanjivanja ili negiranja uloge  pojedinaca i trupa u agresiji i zločinu u Bosni Hercegovini.
Svjetska javnost je prepoznala njezinu pravednost i istrajnost u demokratskoj borbi na putu traženja zaštite ljudskih prava, o čemu svjedoče brojna međunarodna priznanja, čija je dobitnica. Dosljednost i hrabrost u njezinom angažmanu za istinu i pravdu na ovim prostorima zaista zadivljuje i odlika je humaniste i pravednika. Zbog toga, ali i drugih njezinih ljudskih i moralnih kvaliteta, gđa Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, zaista zaslužuje posebno poštovanje ratom napaćenog, ali slobodnog Sarajeva.
Povelju Počasni građanin Grada Sarajeva Nataši Kandić uručila je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 6. aprila 2006. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Otto von Habsburg 

Otto_Habsburg_001.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2006. godinu

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 23.03.2006. godine, uručila je povelju Počasni građanin Grada Sarajeva dr. Ottu von Habsburgu.
– Vi ste, gospodine Habsburg, iskazali istinsko prijateljstvo građanima ovoga grada u najtežim danima agresije. U tim teškim danima za Sarajevo širili ste istinu o gradu, koji je brutalno opsjedan, ubijan i razaran. Ostali ste naš istinski ambasador mira, prijateljstva i tolerancije. Postali ste ličnost kojoj se vjeruje. Vaša je riječ-riječ istine i zato za naš grad, za našu sadašnjost i budućnost ona ima neprocjenjivu vrijednost. Zahvaljujući Vama i prijateljima poput Vas, međunarodna zajednica je primorana da intervenira i pomogne u zaustavljanju zla koje se bilo nadvilo nad ovim gradom. To mi, Sarajlije, ne zaboravljamo – istakla je gradonačelnica Borovac.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj