Šestoaprilska nagrada za 2001. godinu

Šestoaprilska nagrada za 2001. godinu

Pojedinačne nagrade

Meliha Alić (obrazovanje)
alic

Fuad Arifhodžić (umjetnost)
alihodzic

Doajen bh. likovnog stvaralaštva, član ULUBiH-a od 1952. godine, likovni umjetnik koji više od pola stoljeća aktivno stvara, učestvuje u likovnom i kulturnom životu Sarajeva i BiH, majstor akvarela, profinjeni umjetnik urbanih harmonija i slikar tipičnog sarajevskog ambijenta. Doživio je čast da je UNICEF reproducirao njegova djela kao rijetko živućeg slikara s prostora ranije Jugoslavije, a tema je bila Sarajevo. Posljednja samostalna izložba, održana u julu 1999. godine, u povodu 50-godišnjice njegovog umjetničkog rada, zapamćena je kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja sezone. Ipak, ovaj umjetnik je najponosniji na dvije samostalne izložbe organizirane 1993. u galeriji “Gabrijel” i 1994. u Galeriji “Mak” u Sarajevu.

Ivan Kordić (kultura)
kordic

Književnik i publicista Ivan Kordić više od tri i pol decenije djeluje u književnom, društvenom, kulturnom i javnom životu grada Sarajeva. Po ocjeni relevantne kritike, pripada mu mjesto jednoga od najoriginalnijih i najautentičnijih pjesnika u svojoj generaciji i poslijeratnoj bh. poeziji uopće. Istovremeno, iskazuje svoju novinarsku, uredničku i publicističku “žicu” uređujući rubrike u časopisima “Lica”, “Život”, TV emisije “Književni klub”, “Vrijeme knjige”, a danas na TV Dnevniku vodi već kultnu rubriku “Izlog knjige”. Tokom godina agresije, koje provodi u Sarajevu, pravi više od tristo aktuelnih političkih komentara na Dnevniku TV Sarajevo i u ratnom “Oslobođenju”, čiji dio je objavljen 1993. u knjizi “Laž, mržnja, zločin”.

Gojko Berić (kultura)
beric

Gojko Berić spada u komentatore kakve ćemo rijetko naći i u najvećim svjetskim listovima. “Da je Zlatko Dizdarević, također jedno od vrhunskih novinarskih pera, da je Hamza Bakšić, čije kolumne također spadaju u sam vrh novinarstva, s toliko strasti pisao protiv srpskog nacionalizma, bilo bi ne samo gotovo normalno već umnogome i sumnjivo. Odmah bi im se pripisala nacionalna pristrasnost. Hvala Beriću što je taj tako važan novinarski rat protiv zla, koji je proizveo narod kome i sam pripada, vodio upravo on. Vodio od prvog dana agresije do danas. U ovom trenutku ne znam nikog zaslužnijeg od njega niti ikog kome bi ljepše pristajao jedan bosanski orden. Neka mu taj orden bude barem Šestoaprilska nagrada!” – napisao je naš pjesnik Izet Sarajlić predlažući ovog vrsnog komentatora za najveće priznanje Grada Sarajeva. Berić je i autor triju veoma zapaženih knjiga koje predstavljaju njegovo ukoričeno novinarstvo: “Smrt u ljetnom Dubrovniku”, “Sarajevo na kraju svijeta” i “Pismo nebeskom narodu”.

Prof. dr. Vlatko Doleček (ostalo)
dolocer

Kemal Grebo (privreda)
grebo

Radeći više od 20 godina u Privrednoj komori, a od 1995. godine obavljajući i čelnu funkciju ove nevladine i nepolitičke asocijacije, Kemal Grebo je dao značajan doprinos razvoju privrede grada Sarajeva. Upravo zahvaljujući njemu, Komora se tokom agresije, u najtežim uvjetima, uspjela održati. Među prvima otpočeo je transformaciju Komore u pravcu prilagođavanja njenog rada uvjetima tržišne ekonomije primjenjujući evropske standarde komorskog djelovanja. Uvode se novi servisi u sadržaj rada što Privrednu komoru KS svrstava u red modernijih asocijacija privrede ne samo u bh. okvirima. Predsjednik Privredne komore KS Kemal Grebo dao je doprinos i u otvaranju Komore prema inozemstvu u cilju bržeg privlačenja stranog kapitala. Kao rezultat toga – na području Sarajeva formiran je veći broj firmi sa djelomično ili potpuno stranim kapitalom, sklopljeno je niz ugovora o saradnji i u tom pogledu Sarajevo prednjači u FBiH, a vjerovatno i u cijeloj BiH. Komora je odavno otpočela pripreme na uvođenju ISO standarda u radu Stručne službe.

Akademik Enver Redžić (nauka)
redzic

Obimno naučno djelo akademika Envera Redžića, koje čini 16 izdatih knjiga i oko 250 bibliografskih jedinica, ima istaknuto mjesto u savremenoj historijskoj nauci o Bosni i Hercegovini, a obogaćeno je najnovijom monografijom “Sto godina muslimanske politike u Bosni i Hercegovini – u tezama i kontraverzama historijske nauke.” Ovom monografijom autor razmatra i kritički vrednuje historiografsku literaturu o političkoj i nacionalnoj fenomenologiji bosanskih Muslimana. Svojim cjelokupnim naučnim opusom akademik Redžić doprinosi afirmaciji nauke, kao bitne poluge društvenog napretka i razvoja, a posebno historijske nauke u Bosni i Hercegovini. Od 1984. godine redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i član Predsjedništva ove institucije.

Prim. dr. Almasa Softić (zdravstvo)
softic

Kao ljekar, član i direktor Javne ustanove “Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo”, prim. dr. Almasa Softić nesebično se zalaže za unapređenje zdravlja ženske populacije KS i na realizaciji dvaju projekata: Skrining ranog otkrića raka grlića materice i Skrining oboljenja dojke. Ovi projekti oganizirani su prvi put na području Kantona Sarajevo i u FBiH za sve žene grada Sarajeva. Prvim projektom, koji je finansirala Vlada Italije, obuhvaćeno je 26.109 žena u dobi od 35 do 50 godina te još 14.339 žena drugih doba. Tokom ove akcije otkriveno je 1.300 sumnjivih nalaza, a spašen je ferilitet i život 133 žene. Drugim projektom “Skrining oboljenja dojke”, koji je u toku, planira se pregledati 30.145 žena u dobi od 45 do 55 godina na području  KS. Ovu akciju finansiraju Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Na njen prijedlog, Vlada KS donosi Odluku o dodatnoj prehrani majki porodilja. Koliko je svojim radom zaslužna za današnji Zavod, za žene grada Sarajeva i sam Grad, najbolje pokazuje to da je 1999. proglašena “prvom pratiljom žene godine”.

Prim. dr. Youssef Hajir (zdravstvo)
hajir

Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu prim. dr. Hajir stavio je svoje stečeno znanje i sposobnosti vrsnog hirurga na raspolaganje ranjenim i bolesnim stanovnicama opkoljenog Sarajeva – Dobrinje. Zahvaljujući nesebičnom zalaganju i danonoćnoj borbi s ranama i bolestima, spašeni su mnogi životi u granatama razorenoj i opkoljenoj Dobrinji. Sve to vrijeme radio je lično na spašavanju ljudi i istovremeno obučavao novi medicinski kadar. Prim. dr. Hajir osnivač je bolnice u Dobrinji koja je tada bila jedinstveno mjesto gdje se stanovnicima Dobrinje mogla ukazivati kvalitetna i stručna medicinska pomoć. Spomenuta bolnica radila je od 05. 05. 1992. do juna 1999. godine kada ju je zatvorilo Ministarstvo zdravstva KS.

Ivan Sokolov (sport)
sokolov

Velemajstor šaha, reprezentativac i najbolji šahista Bosne i Hercegovine, ujedno je i kapiten i najuspješniji pojedinac Šahovskog kluba “Bosna”. Sa nepunih 15 godina postaje kadetski viceprvak Evrope i od tada u kontinuitetu postiže vanserijske rezultate. U 1986. godini postaje omladinski prvak bivše Jugoslavije, a dvije godine kasnije i seniorski prvak tadašnje države. Osvaja i titulu velemajstora šaha 1988. Pobjednik je brojnih domaćih i međunarodnih turnira, a jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti da je pobijedio i dugogodišnjeg svjetskog prvaka i najboljeg igrača današnjice Garija Kasparova. Sa Šahovskim klubom “Bosna” na klupskim evropskim prvenstvima osvaja jedno treće (Hillversum 1993.) i dva četvrta mjesta (Ljubljana 1995. i Beograd 1998.), a na domaćim takmičenjima – svih šest prvenstava i pet Kupova BiH.

Fra Luka Markešić (humanista)
markesic

Osim obavljanja profesorske službe na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Markešić je pročelnik Vijeća za pravdu, mir i ekologiju u svojoj zajednici Bosni Srebrenoj, generalni sekretar nevladine organizacije Hrvatskog narodnog vijeća, te član Viktimološkog i Društva za ugrožene narode BiH. Fra Luku Markešića, kao istinskog humanistu, svi građani Sarajeva doživljavaju kao svog sugrađanina, uvijek prepoznatljivog, koji je i u najtežim trenucima za ovaj grad imao riječi ohrabrenja koje su ulijevale nadu da spas ipak postoji, ali da mu svi zajedno moramo težiti i graditi ga. U vrijeme agresije i nakon Daytonskog sporazuma sve do danas, aktivan je na povratku prognanika i izgradnji suživota u duhu tolerancije, dijaloga, poštivanja ljudskih i prava naroda.

Grupne nagrade

Ahmed Kapidžić i
Hasan Ćemalović
(arhitektura)

kapidziccemalovic

U svoj zapaženi graditeljski opus arhitekti Kapidžić i Ćemalović pridodat će i objekat Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Unutar veoma nepovoljne lokacije – što je čest slučaj prilikom gradnje u užoj gradskoj jezgri Sarajeva – arhitekti Kapidžić i Ćemalović znalački su povezali Hamam – dragulj naslijeđenog graditeljstva sa novim objektom izgrađenim u duhu arhitektonskih trendova Evrope na samom kraju XX vijeka, te tako formirali jedinstveno oblikovnu, prostornu i funkcionalnu cjelinu.

Prim. dr. Šukrija Ðozić,
prim. dr. Raib Salihefendić i
dipl. ing. maš. Enes Baralić
(autori vanjskog fiksatora)
salihefendicdjozicbaralic

Kolektivne nagrade

Francuski kulturni centar “Andre Malroux”
cenat_am - Copy

Francis Bueb, direktor Francuskog kulturnog centra “Andre Malroux” u centru Sarajeva, 1994. godne, u gotovo nemogućim uvjetima, otvara prvo knjižaru, a polovinom 1995. i Centar “Andre Malroux”. Od tada Centar aktivno učestvuje u kulturnom životu Sarajeva i BiH: svake druge godine organizira Salon knjiga za djecu, a vrhunac kulturnog i političkog angažmana su krajem septembra 2000. godine u Sarajevu organizirani Evropski književni susreti koji su okupili više od 150 pisaca iz Francuske, Hrvatske, Slovenije, Jugoslavije, Alžira, Turske, BiH. Namjera je da se ova manifestacija organizira i narednih godina. Inače, više od sto filmskih projekcija, 50 promocija knjiga, 15 izložbi, kursevi francuskog jezika, razmjena studenata, stipendije i jednokratna pomoć đacima, studentima, umjetnicima, promocija bosanskih knjiga u Francuskoj… samo su neke od aktivnosti koje vodi ovaj centar. Predsjednik Francuske Jacques Chirac odlikovao je Francisa Bueba Legijom časti zbog angažmana na kulturnom povezivanju Francuske i BiH.

JKP GRAS
gras

Iako je pretrpio znatna razaranja u toku agresije, GRAS je uspio organizirati javni gradski prijevoz na znatno višem nivou nego ranije sa aspekta kvaliteta i obima usluga. Danas ovo preduzeće prevozi dnevno 500.000 putnika na 96 linija sa ukupno 420 vozila kojima se vrši prijevoz do najudaljenijih tačaka Kantona Sarajevo. GRAS upošljava dvije hiljade radnika među kojima je veliki broj invalida, demobiliziranih boraca, porodica šehida i poginulih, koji danas imaju solidan standard i redovne plate. GRAS izvanredne rezultate postiže i pri modernizaciji i uvođenju savremenih tehnologija: izgrađen je najsavremeniji, kompjuterizirani tehnički pregled, uveden elektronski sistem poništavanja karata u tramvajima, pušten u promet zglobni tramvaj s perfomansama tramvaja projektiranih za XXI vijek…

Ženski odbojkaški klub “Dobrinja”
odbojkasice

Za nepunih šest godina, koliko postoji, Odbojkaški klub “Dobrinja” niže samo uspjehe. Ovaj klub u dosadašnjem toku šampionata sezona 2000/2001. bilježi uspjeh apsolutnog lidera na tabeli sa maksimalnim brojem pobjeda bez ijedog izgubljenog seta. I ove godine finalista je Kupa Odbojkaškog saveza BiH. U nedavno završenoj Evropskoj ligi šampiona u kojoj je ovaj klub prvi put učestvovao kao jedini i zvanični predstavnik BiH, pokazan je izuzetan interes menadžera evropskih klubova (“Hit Nova Gorica” – Slovenija, “Vičenca” – Italija, “Post Telekom Beč” – Austrija). U izuzetno teškim finansijskim uvjetima, OK “Dobrinja” Sarajevo inicirao je niz konkretnih rješenja za brigu o mladim sportistima, prije svega o vlastitom podmlatku, kroz Prvu školu odbojke na nivou grada Sarajeva.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj