Počasni građani Grada Sarajeva za 2008. godinu

Počasni građani Grada Sarajeva za 2008. godinu

Ahmet Kemal Baysak

Ahmet-Kemal-Baysak-1.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2008. godinu
Počasni konzul BiH u Republici Turskoj, osnivač i počasni predsjednik Federacije Udruženja kulture BiH u Republici Turskoj, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Osnivač firme TREBAY, jedne od najjačih u regionu. Više godina bio je zamjenik predsjednika Industrijske komore Egejske regije. Aktivni je član Rotary kluba u Izmiru. U periodu 1994. – 1999. godine bio je načelnik Općine Karsiyaka, koja broji oko 650.000 stanovnika. Zbog ličnog zalaganja gospodina Baysaka i pružanja pomoći Bosni i Hercegovini i njenim građanima, za vrijeme kao i poslije rata, zvaničnici Vlade Bosne i Hercegovine odlučili su da 2003. godine otvore Počasni konzulat u Izmiru, a g. Baysaku dodijele titulu prvog počasnog konzula Bosne i Hercegovine. Kao počasni konzul BiH, g. Kemal Baysak radi na razvoju prijateljskih veza i ekonomske saradnje između dvije države. Rezultati ove saradnje su povezivanja i bratimljenja općina i gradova, univerziteta, privrednih komora i sajmova dvije države. Priznanjem Počasni građanin Grada Sarajeva, Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje i zahvalnost g. Baysaku za doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između Turske i Bosne i Hercegovine kao i između gradova Sarajevo i Izmir.
Klaus Kloth

Rukovodilac Odjeljenja za njegovanje gradskih partnerstava u pobratimskom Gradu Friedrichshafenu bliski je prijatelj Sarajeva. Ostvario je rezultate u brojnim kontaktima između dva pobratimska Grada i to u oblastima kulture, zdravstva, sporta i obrazovanja. Poveo je akciju pomoći deminiranja Sarajeva, zatim obnovu Doma zdravlja “Omer Maslić”, organizator je brojnih kulturnih događaja te jubileja partnerstva u Sarajevu i Friedrichshafenu. Posrednik je u povezivanju privrednih preduzeća, kum Prvoj gimnaziji u Sarajevu, te organizator Božićnog marketa u korist socijalnih projekata. Priznanjem Počasni građanin Grada Sarajeva, Grad Sarajevo i njegovi građani odaju priznanje i zahvalnost g. Klothu za lični doprinos u uspostavljanju i razvijanju dobrih prijateljskih i partnerskih veza između pobratimskih gradova Sarajevo i Friedrichshafen.

Pasqual Maragall i Mira

Maragall.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2008. godinu
Počasni građanin Sarajeva Pasqual Maragall i Mira predstavljen je kao “šampion ljudske solidarnosti i humanist”, osvjedočeni prijatelj Sarajeva i BiH u njihovim najtežim trenucima. Pasqual Maragall i Mira je bivši gradonačelnik grada Barcelone (1982.-1997.) u prvim mjesecima agresije na BiH i opsade Sarajeva, iskazao je solidarnost, naklonost i razumijevanje za tadašnju tešku situaciju u našoj zemlji i gradu, te održavši govor na otvaranju Olimpijskih igara u Barceloni, u junu 1992. pred 3 milijarde gledalaca, skrenuo pažnju svjetske javnosti i uputio apel za podršku i pomoć građanima Sarajeva i BiH. Tokom agresije Margall se nesebično zalagao za dopremanje humanitarne pomoći u BiH i Sarajevo, pa je tako do 1995. godine, putem raznih nevladinih organizacija, dopremljeno 2.500 tona pomoći, a 1994. u Sarajevo je dopremljen satelitski telefon, koji je tada bio jedina veza sa vanjskim svijetom. “Barcelona je grad pobratim sa mnogim gradovima, ali je zaljubljena u Sarajevo”, kazao je ovaj njezin bivši gradonačelnik prilikom preuzimanja priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva.
Renzo Piano
Renzo-Piano-portrait-wide.jpg - Počasni građani Grada Sarajeva za 2008. godinu
Arhitekt Renzo Piano je krajem 1998. godine prihvatio poziv generalnog direktora Ars Aevi Envera Hadžiomerspahića da projektira prvi nukleus budućeg arhitektonskog kompleksa – Muzeja savremene umjetnosti. Piano je posjetio Sarajevo u junu 1999. u dane inauguracije izložbe na kojoj su u Centru Skenderija prvi put bila predstavljena djela svih do tada formiranih nukleusa Kolekcije Ars Aevi. On je tada ozvaničio svoju odluku da u ulozi ambasadora dobre volje UNESCO-a projektira ovaj objekat bez naknade.

U junu 2000. na susretu osnivača Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu Piano je predstavio idejne skice svog objekta i u prisustvu gradonačelnika Sarajeva postavio zastave Projekta Ars Aevi na četiri granična ugla terena budućeg Muzeja/Centra. Projekat Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu koji Renzo Piano vodi u saradnji sa UNESCO-om je zamišljen da bude simbol kulturnog i arhitektonskog ponovnog rođenja Sarajeva poslije višegodišnje destrukcije. Lokacija Muzeja je određena u središtu grada, 200 metara od objekta institucija BiH, i okrenuta prema rijeci Miljacki koja ide paralelno sa ulicom Zmaja od Bosne. Zamislio je da pješački most, koji je već izgrađen, na osnovu ovog projekta povezuje naselje Grbavica sa Muzejom. Na dan obilježavanja desete godišnjice Projekta Ars Aevi 23. juna 2002. on je simbolično inaugurirao početak izgradnje Mosta Ars Aevi koja je izvedena u saradnji sa Renzo Piano Building Workshop i italijanskim partnerima i kome je Renzo Piano Building Workshop bio sponzor. Most je otvoren za građane Sarajeva 29. septembra 2002. godine. U ime odsutnoga Renza Piana nagradu je primio ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita, koji je ovog dobitnika predstavio kao “osobu koja je oduvijek imala specijalne veze sa Sarajevom”. “Piano je poklonio Sarajevu mali most preko Miljacke i projektirao Muzej savremene umjetnosti – Muzej Ars Aevi, koji treba da se gradi”, kazao je italijanski ambasador.

Podijeli:

Najnoviji sadržaj